Σάββατο 23.11.2024
More

    Η Τατιάνα Αβέρωφ παρουσιάζεται στο «Μονόγραμμα»

    Η προσωπικότητα, η ζωή και το έργο της Τατιάνας Αβέρωφ παρουσιάζεται από το Μονόγραμμα, σε δύο συνέχειες

    Η Γιαννιώτισσα συγγραφέας και επικεφαλής της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ μιλάει στον φακό της ξεχωριστής εκπομπής της ΕΡΤ2 τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου (20:00, α’ μέρος) και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου (20:00, β’ μέρος).

    Στην προαναγγελία της εκπομπής αναφέρεται πως:

    Στο πρώτο μέρος μας μιλάει για τα παιδικά της χρόνια, τους γονείς της, με τον πατέρα διαρκώς απόντα λόγω πολιτικής, για τις σπουδές της, και τις συνεχείς αναζητήσεις της. Περιγράφει το πώς ξεκίνησε να υλοποιεί το όνειρό της, τη συγγραφή βιβλίων. «Ήξερα από πάντα ότι ήθελα να γράψω» λέει. Ο διεθνούς εμβέλειας και καθηγητής στο Χάρβαρντ, συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς της έδειξε τα πρώτα βήματα.

    Στο δεύτερο μέρος, αναφέρεται στις δραστηριότητές της στη δεύτερη πατρίδα της, το Μέτσοβο και την πολιτιστική κληρονομιά που της άφησε ο πατέρας της την οποία αξιοποιεί και επεκτείνει… Μας αποκαλύπτει πως πήρε η οικογένεια το δεύτερο όνομα «Τοσίτσας» και μας ξεναγεί στην Πινακοθήκη Αβέρωφ.

    Σπούδασε αρχικά χορό, αυτό που επιθυμούσε από μικρή, στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Απέκτησε μάλιστα και δίπλωμα διδασκαλίας χορού. Λάτρευε το χορό, αλλά αποφάσισε πως δεν της ταίριαζε και επέστρεψε στην Αθήνα. Η μάνα της εν αγνοία της, την είχε γράψει στο Κολέγιο Deree όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Στη συνέχεια σπούδασε και Κοινωνική Ψυχολογία στο London School of Economics and Political Science. Εργάστηκε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης πάνω από 20 χρόνια, ως σχολική ψυχολόγος .

    Όλα αυτά τα χρόνια σταδιακά και παράλληλα, ασχολήθηκε με αυτό που αποφάσισε ότι της ταίριαζε: η συγγραφή! «Δύο στοιχεία μ’ ενδιαφέρουν στη γραφή. Εκτός από τη γλώσσα που την παιδεύω και με παιδεύει μέχρι αηδίας, μ’ ενδιαφέρει το σασπένς, μ’ ενδιαφέρει να γυρνάει ο αναγνώστης σελίδες και να μη βαριέται, να θέλει να δει τι θα γίνει παρακάτω, κι έτσι μάλλον μου βγαίνει και το χιούμορ, η ειρωνεία, η κοφτερή μάτια…»

    Έγραψε συνολικά έξι μυθιστορήματα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1995 διευθύνει στο Μέτσοβο την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στο πλαίσιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ–Τοσίτσα του οποίου είναι πρόεδρος από τη σύστασή του το 1988.

    Το οινοποιείο είναι η άλλη αγαπημένη της ασχολία στο Μέτσοβο. Έργο του πατέρα της κι αυτό που αποφάσισε να φέρει στο Μέτσοβο τη Γαλλία. Να φυτέψει μαζί με τα άλλα, και κλήματα απ’ το Μπορντό στις ψηλές κορφές της Πίνδου. Οι πρώτες παραγωγές και δοκιμές γίνανε στο κατώγι του παλιού πατρογονικού της οικογένειας. Ο γιος της Αλέξανδρος και ο άνδρας της Σωτήρης Ιωάννου, συμμετέχουν ενεργά σ αυτές τις δραστηριότητες.

    Οι συντελεστές είναι: Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Στέλιος Σγουράκης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ