Τα 10 από τα ερπετά δεν κατάφεραν να επιζήσουν και πέθαναν από ασφυξία
Τελωνειακοί σε γερμανικό αεροδρόμιο εντόπισαν 26 σπάνια ερπετά, που λαθρέμποροι από το Μεξικό επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στη χώρα μέσα σε κούκλες
Δέκα από αυτά εντοπίστηκαν νεκρά. Πέθαναν από ασφυξία καθώς ήταν ραμμένα μέσα σε υφασμάτινες κούκλες, όπως ανέφεραν οι γερμανικές αρχές του αεροδρομίου της Βόννης.
Οι απειλούμενες σαύρες, οι αλιγάτορες και οι χελώνες, που εντοπίστηκαν προορίζονταν για ιδιώτες αγοραστές στη Γερμανία. Είναι μεταξύ πολλών ειδών που η παγκόσμια συμφωνία Cites επιδιώκει να προστατεύσει.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν την προέλευση των ερπετών, χρησιμοποιώντας δείγματα DNA.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν προέρχονταν από την άγρια φύση ή από προγράμματα αιχμαλωσίας που αναπαράγονται παράνομα. Κατασχέθηκαν δε, σε δύο δόσεις, σε συσκευασίες στις 30 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου.
Η τελωνειακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις αρχές του Μεξικού και με τους ζωολόγους στο Ερευνητικό Μουσείο Alexander Koenig (ZFMK) στη Βόννη για την διερεύνηση της υπόθεσης.
Εάν η αστυνομία καταφέρει τελικά να εντοπίσει τους λαθρέμπορους, θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα. Τα 16 ερπετά που επέζησαν ενδέχεται να επιστραφούν στο Μεξικό.
Η εργασία της ZFMK με τα τελωνεία επικεντρώνεται κυρίως σε παράνομα αγαθά που παράγονται από λαθραία απειλούμενα είδη, όπως τσάντες από δέρμα φιδιού ή γούνες.
Διευκρινίζεται δε, ότι η σύμβαση του 1973 για το διεθνές εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (Cites) έχει υπογραφεί από 182 κράτη και την ΕΕ και καλύπτει περίπου 6.000 είδη ζώων και 30.000 είδη φυτών.
Με πληροφορίες του BBC