Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τη Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Νίκο Χαρδαλιά.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρo.
Εμμένει ο κορωνοϊός σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας
Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων είναι 1.750 ανά ημέρα. Όπως είπε, την τρίτη αυτή η εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού.
Σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού. Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης σε μια μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 49 χρόνια. Φαίνεται πως η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
2.600 κρούσματα κορωνοϊού, ηλικίας άνω των 65 ετών
Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Νοεμβρίου η διάμεση ηλικία ήταν τα 32 χρόνια. Αυτό, σημαίνει πως οι νέες μολύνσεις αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που έχουν και υψηλότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και κίνδυνος να διασωληνωθούν. Επιπλέον, φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα, διαπιστώθηκαν 2.600 κρούσματα άνω των 65 την τελευταία εβδομάδα.
Αναφερόμενη στην κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, η λοιμωξιολόγος παρατήρησε σταδιακή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σήμερα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς, με περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα. Ωστόσο, οι ασθενείς σε ΜΕΘ παραμένουν αρκετοί. Έτσι, σήμερα παρατηρείται 84% πληρότητα κλινών στις ΜΕΘ, με το ποσοστό να είναι 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη.
Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού
Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, καθώς η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όπως στο πρώτο λοκντάουν.
Η παιδίατρος έκανε λόγο για ένα «συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακού περιβάλλοντος». Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η μάχη με τον κορωνοϊός είναι μαραθώνιος
Ο Δεκέμβριος θα είναι φέτος αρκετά διαφορετικός, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος. «Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι. Ας σχεδιάσουμε όμως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα» είπε.
Παροιμοιάζοντας την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού με έναν αγώνα μαραθωνίου, η κα. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Είναι πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα».
Χρειάζεται χρόνος μετά τον εμβολιασμό για να είμαστε ασφαλείς
Τέλος, σε ό, τι αφορά στο εμβόλιο, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως χρειάζονται αρκετούς μήνες προκειμένου αυτό να λειτουργήσει. «Επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, έναν με ενάμιση μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό» θα μπορεί κανείς να είναι ασφαλής απέναντι στην ασθένεια του Covid.
Η επιτροπή για τον κορωνοϊό συζήτησε τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων τις τελευταίες ημέρες. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα βασικά κριτήρια της επιλογής είναι ο βαθμός έκθεσης στην λοίμωξη και εκείνος που υποδηλώνει σοβαρή νόσο.
Έτσι, προτεραιότητα θα δοθεί στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Όταν έχουμε τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί από τον EMA και θα έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα» είπε η λοιμωξιολόγος.
Μαγιορκίνης: «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά»
Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.
Χαρδαλιάς: Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού κατανέμεται σε 5 περιφέρειες
Με αναλυτικό τρόπο παρουσίασε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, επισημαίνοντας τη σημασία τήρησης των μέτρων.
Οπως ενημέρωσε, ο κ. Χαρδαλιάς τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα είναι 16.617, εκ των οποίων τα τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
Χαρδαλιάς: Κλειστά τα χερσαία σύνορα για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.