Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ένα μακάβριο μνημείο στο Μεξικό
Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα περισσότερα τμήματα ενός εξαιρετικού «πύργου» ανθρωπίνων κρανίων από την εποχή των Αζτέκων, θαμμένα κάτω από το κέντρο της Πόλης του Μεξικό.
Η ομάδα αποκάλυψε την πρόσοψη και την ανατολική πλευρά του πύργου των κρανίων, καθώς και 119 ανθρώπινα κρανία ανδρών, γυναικών και παιδιών, προσθέτοντάς τα σε εκατοντάδες που είχαν βρεθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Inah).
Ο πύργος, διαμέτρου περίπου 5 μέτρων, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017 και τα τελευταία ευρήματα ήρθαν στο φως τον Μάρτιο.
Πιστεύεται δε, ότι είναι μέρος του Huey Tzompantli, μιας τεράστιας σειράς κρανίων που γέμισε με φόβο τους Ισπανούς κατακτητές όταν κατέλαβαν την πόλη, υπό τον Hernán Cortés το 1521.
Η κυλινδρική κατασκευή βρίσκεται κοντά στον τεράστιο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό που χτίστηκε πάνω από το Templo Mayor (Κύριος Ναός), έναν από τους βασικούς χώρους λατρείας της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Tenochtitlan, τη σημερινή Πόλη του Μεξικό.
«Το Templo Mayor συνεχίζει να μας εκπλήσσει, και το Huey Tzompantli είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού, Alejandra Frausto.
#PrensaINAH 🗞️
Arqueólogos localizan el costado este y la fachada externa de la torre de cráneos del Huei Tzompantli de Tenochtitlan; en la sección este de la torre se han visualizado, superficialmente, 119 cráneos humanos que se suman a los 484 identificados anteriormente. pic.twitter.com/B6FixWUQlO
— INAHmx (@INAHmx) December 11, 2020
Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει τρεις φάσεις κατασκευής του πύργου, που χρονολογούνται μεταξύ 1486 και 1502.
Η αρχική ανακάλυψη του πύργου εξέπληξε τους ανθρωπολόγους, οι οποίοι περίμεναν να βρουν τα κρανία νεαρών ανδρών πολεμιστών, αλλά εντόπισαν μεταξύ αυτών, κρανία γυναικών και παιδιών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη θυσία στην αυτοκρατορία των Αζτέκων.
«Αν και δεν μπορούμε να πούμε πόσα από αυτά τα άτομα ήταν πολεμιστές, ενδεχομένως ορισμένοι να ήταν αιχμάλωτοι που προορίζονταν για τελετές θυσίας», δήλωσε ο αρχαιολόγος Raúl Barrera.
«Γνωρίζουμε ότι όλα έγιναν με ένα τελετουργικό, και είτε προσφέρθηκαν ως δώρα στους θεούς ή ακόμη και έγιναν η προσωποποίηση των ίδιων των θεών.»
Με πληροφορίες του Guardian/BBC