«Κατά 99.9% επιτυχημένη» η αναγνώριση ατόμων που φορούν μάσκα με τη χρήση νέας ιαπωνικής τεχνολογίας
Η ιαπωνική εταιρεία NEC, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, παρουσίασε ένα σύστημα το οποίο ταυτοποιεί τους ανθρώπους ακόμα και αν φορούν μάσκες.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η τεχνολογία εστιάζει στα σημεία του προσώπου τα οποία δεν καλύπτονται από τη μάσκα. Η NEC υποστηρίζει πως χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για την αναγνώριση και είναι κατά 99.9% ακριβής.
Την τεχνολογία της NEC χρησιμοποιεί η Μητροπολιτική Αστυνομία, περιφερειακή αστυνομική δύναμη, υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, για να αναγνωρίσει τα πρόσωπα εκείνων που βρίσκονται σε λίστα παρακολούθησης, ανάμεσα στο πλήθος. Η Lufthansa και η Swiss International Airlines χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογίες της NEC, η οποία χρησιμοποιεί το σύστημά της για αυτόματές πληρωμές σε κατάστημα που βρίσκεται στα κεντρικά της γραφεία στο Τόκιο.
Ο Shinya Takashima, βοηθός διευθυντή στο σχετικό τμήμα της NEC, δήλωσε στο Reuters πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε οι άνθρωποι να αποφύγουν την επαφή με τις επιφάνειας σε ένα μεγάλο εύρος περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία χρειάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω λόγω του κορωνοϊού.
Πριν την πανδημία οι αλγόριθμοι της αναγνώρισης προσώπων μπορούσαν να ταυτοποιήσουν ποσοστό 20% έως 50% από τις εικόνες των προσώπων που φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Τυποποίησης και Τεχνολογίας των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 το ποσοστό αυτό βελτιώθηκε σημαντικά.
Η αναγνώριση προσώπου έχει διχάσει. Αφενός υπάρχουν ερωτήματα για το πόσο τα συστήματα αναγνωρίζουν περισσότερο σκούρα δέρματα, ενώ αφετέρου εκφράζονται ηθικού τύπου ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας. Τον Αύγουστο η χρήση τέτοιων συστημάτων από την αστυνομία της Ουαλίας κρίθηκε παράνομη.
Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ανάμεσά τους η Amazon και η IBM, σταμάτησαν τη διάθεση τέτοιων συστημάτων στις δυνάμεις της αστυνομίας μέχρι να οριστικοποιηθεί η σχετική νομοθεσία.
Με πληροφορίες του BBC