Οι οπαδοί του Τραμπ δεν ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν να εισβάλουν και να καταστρέψουν το Καπιτώλιο
Η χθεσινή εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, το κτίριο που θεωρείται συμβολικά ως η «καρδιά» της δημοκρατίας των ΗΠΑ, δεν ήταν η πρώτη φορά που επλήγη από σκηνές βίας.
Από βόμβες έως ξένες εισβολές, στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν υπάρξει και άλλες επιθέσεις στο Καπιτώλιο με τις τέσσερις που ακολουθούν να είναι οι πιο αξιοσημείωτες.
1814- Το Καπιτώλιο φλέγεται
Ίσως η πιο διάσημη επίθεση ήταν από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812.
Βρετανικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον Αντιναύαρχο Σερ Αλεξάντερ Κόκμπερν και τον Στρατηγό Ρόμπερτ Ρος, έβαλαν φωτιά στο Καπιτώλιο, υπό κατασκευή ακόμη τότε, όταν εισέβαλαν στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο του 1814. Το κτίριο επέζησε χάρη στην καταιγίδα που ξέσπασε αργότερα.
Σε αντίποινα για τη φωτιά που είχαν βάλει Αμερικανικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα του Άνω Καναδά στο York ένα χρόνο νωρίτερα, τα βρετανικά στρατεύματα πυρπόλησαν και άλλα μέρη της πόλης και σημαντικά κτίρια, μεταξύ αυτών και τον Λευκό Οίκο.
Η επίθεση του 1814 σηματοδοτεί τη μόνη φορά που μια ξένη δύναμη κατέλαβε την Ουάσιγκτον.
Το 2014, η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε συγγνώμη στέλνοντας ένα αμφιλεγόμενο tweet με την εικόνα μιας τούρτας σε σχήμα του Λευκού Οίκου, που περιβάλλεται από βεγγαλικά, «τιμώντας» τη φωτιά του κτιρίου 200 χρόνια πριν.
Επίθεση με δυναμίτη την 4η Ιουλίου του 1915
Ένας αιώνας μετά τη βρετανική επίθεση, ο Erich Muenter, Γερμανός πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, άναψε τρία μπαστούνια δυναμίτη στη ρεσεψιόν της Γερουσίας.
Η έκρηξη κατέστρεψε το κτίριο, αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε. Ο Muenter αργότερα είπε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στους Αμερικανούς χρηματοδότες που βοήθησαν τη Βρετανία εναντίον της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γράφοντας με ψευδώνυμο στην Washington Evening Star, ο Muenter είπε ότι ήλπιζε πως η επίθεση «θα κάνει αρκετό θόρυβο για να ακουστεί περισσότερο από εκείνους που φωνάζουν για πόλεμο. Αυτή η έκρηξη είναι μία ηχηρή σημείωση στην έκκλησή μου για ειρήνη» είχε πει.
Μια μέρα μετά την επίθεση, ο Muenter πυροβόλησε και τραυμάτισε τον χρηματοδότη JP Morgan Jr, προτού συλληφθεί. Αργότερα αυτοκτόνησε.
Επίθεση από εθνικιστές του Πουέρτο Ρίκο – 1954
Την 1η Μαρτίου 1954, τέσσερις εθνικιστές από το Πουέρτο Ρίκο ύψωσαν τη σημαία του νησιού και φώναξαν «Ελευθερία για το Πουέρτο Ρίκο». Άνοιξαν πυρ από τη γκαλερί των επισκεπτών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τραυματίζοντας πέντε μέλη του Κογκρέσου. «Δεν ήρθα να σκοτώσω κανέναν, ήρθα για να πεθάνω για το Πουέρτο Ρίκο!» φώναξε η αρχηγός τους, Lolita Lebron, κατά τη σύλληψή της.
Η Lebron καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι τρεις άνδρες σε 75 χρόνια.
Όλες οι ποινές μετατράπηκαν αργότερα από τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ και οι ένοχοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Η κυβέρνησή ανέφερε ότι η αποφυλάκιση «θα ήταν μια σημαντική ανθρωπιστική κίνηση και θα θεωρηθεί ως τέτοια από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας».
Όλοι επέστρεψαν θριαμβευτές στο Πουέρτο Ρίκο.
«Αντίσταση συνωμοσίας» – 1983
Στις 7 Νοεμβρίου 1983, μια έκρηξη σημειώθηκε στον δεύτερο όροφο της Γερουσίας. Λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, κάποιος που ισχυρίστηκε ότι ήταν από μια ομάδα που ονομάζεται «Μονάδα Ένοπλης Αντίστασης» ειδοποίησε τον έλεγχο του Καπιτώλιο για την επικείμενη επίθεση. Ισχυρίστηκε ότι ήταν αντίποινα για στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στη Γρενάδα και τον Λίβανο.
Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα, αλλά αρκετές ζημιές.
Το 1988, οι πράκτορες του FBI συνέλαβαν επτά μέλη της ομάδας της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Resistance Conspiracy» για την επίθεση στο Καπιτώλιο και για χωριστές εκρήξεις στη στρατιωτικές βάση McNair και τη ναυτική βάση της Ουάσιγκτον, το 1983 και το 1984, αντίστοιχα.
Οι ακτιβίστριες Λίντα Έβανς και η Λόρα Γουάιτχορν φυλακίστηκαν για συνωμοσία και κακόβουλη καταστροφή κρατικής περιουσίας το 1991. Και οι δύο σήμερα είναι ελεύθερες.
Mε πληροφορίες του BBC