Η κατάσταση με τα εμβόλια βρίσκεται μπροστά σε μία νέα κατάσταση, διαφορετική από αυτήν που σχηματιζόταν πριν από μόλις έναν μήνα.
Τότε υπήρχε η αμφισβήτηση των εμβολίων, σήμερα υπάρχει τεράστια ζήτηση για εμβολιασμό. Η εικόνα των υπερήλικων να προσέρχονται με πειθαρχία και υπευθυνότητα στο ραντεβού τους, έδειξε ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε πολύ περισσότερο την κοινωνία.
Πριν από έναν μήνα επίσης οι κυβερνήσεις και η ΕΕ δήλωναν ενθουσιασμένες για το νέο «όπλο» που διαθέτουν κατά του κορωνοϊού, τώρα περάσαμε σε μία φάση αμφισβήτησης για τι μπορεί να γίνει με ανακοινώσεις από τις εταιρίες για μειωμένες ποσότητες παραγωγής και ένταση στις σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις.
Τι αντιφατικές που είναι αυτές οι εξελίξεις και πόσο γρήγορα αλλάζουν όλα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ σκέφτεται ακόμα και να βάλει φρένο στις εξαγωγές εμβολίων των εταιριών, κυρίως προς τη Βρετανία. Κάτι που παρενθετικά, ως προς την ιδεολογική προσέγγιση, μοιάζει σαν να αναγνωρίζει έτσι εμμέσως, χωρίς να το ομολογεί, ότι μόνο η ρυθμιστική πολιτική μπορεί να έχει αποτελέσματα και όχι το να αφήνεις «τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς» να ορίζουν μόνες τους τι πρέπει να γίνει. Ήδη ακούγονται πιο δυνατά και οι επίσημες φωνές όσων υπενθυμίζουν ότι δόθηκαν μεγάλα ποσά στις εταιρίες ως προκαταβολή, κάτι που επιτάχυνε τις έρευνες, ώστε σήμερα να μην υπάρχει εικόνα για το τι θα γίνει.
Η διάθεση των εμβολίων, αν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή σε όλους καθαρά, τείνει να γίνει ένα σημείο καμπής για τις πολιτικές δυνάμεις που ηγούνται της ΕΕ. Αν δεν εξασφαλίσουν εμβόλια για τον πληθυσμό ως τον Ιούνιο, θα πρόκειται για μία τεράστια πολιτική αποτυχία που θα επηρεάσει σαφώς τις καταστάσεις. Την ώρα που την Παρασκευή αναμένεται να υπάρχουν πια διαθέσιμα, τρία εμβόλια, μοιάζει πολύ λίγο, πολύ κατώτερο των περιστάσεων να συζητάμε για μείωση αντί για αύξηση της παραγωγής εμβολίων.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ