Κυριακή 19.01.2025
More

    Μητσοτάκης: Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι

    Πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός

    Υπέρ της απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες αγοράς εμβολίων των κρατών-μελών της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters, αναφέροντας πως οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα διαπραγματεύσεων μόνες τους.

    Η Κομισιόν δέχθηκε έντονη κριτική για τον χειρισμό της στρατηγικής εμβολιασμού και για την καταστροφική διαμάχη με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας.

    «Δεν θέλω, ως μικρή χώρα, να διαπραγματεύομαι μόνο μου με τις φαρμακοβιομηχανίες»

    Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η επιλογή της κεντρικής διαχείρισης των αγορών εμβολίων ήταν σωστή επισημαίνοντας πως εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι μικρότερες χώρες θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις (με τις φαρμακευτικές εταιρείες). «Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», ανέφερε στο Reuters. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα».

    Όταν η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται πέρυσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε η απειλή πως τα κράτη-μέλη θα συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την απόκτηση χειρουργικών μασκών και άλλο σπάνιο προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και ζωτικό εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες, αναφέρει το Reuters.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αμφέβαλε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό των εμβολίων που πέτυχε τώρα, χωρίς την κεντρική αγορά και διανομή ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για άλλες μικρότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία και η Εσθονία, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα κράτη, όπως η Ιταλία.

    «Μπορούμε να διαφωνήσουμε για το θέμα της παράδοσης και για το εάν το χειριστήκαμε καλά, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για την κεντρική απόφαση», είπε.

    Ικανοποιημένος με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως είναι αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντίδραση που επέδειξε απέναντι στην πανδημία η Ελλάδα, η οποία έχει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και δεδομένου του αποδυναμωμένου Συστήματος Υγείας έπειτα από μια δεκαετία κρίσης χρέους.

    Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιάσει περίπου το 3% του πληθυσμού τους, σε σύγκριση με το 9% στις ΗΠΑ και το 14% στη Βρετανία, σύμφωνα με το Our World in Data.

    Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι

    Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε επίσης ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι ο ταχύς εμβολιασμός στις αγορές-κλειδιά, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση της χειμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

    «Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πέρυσι φτάσαμε στο 20%-25% αυτού που θα αποκομίζαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% ενός κανονικού έτους, θα μιλάμε για 100% αύξηση από πέρυσι».

    «Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας», παραδέχθηκε. «Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά (σ.σ.: τα σύνορα) για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν».

    Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο ίδιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες φέτος.

    Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου ο νέος κύκλος συζητήσεων με την Τουρκία

    Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, δηλαδή πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. «Τις αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο, μετά από μια τετραετή παύση, που παρατάθηκε από μια διαμάχη σχετικά με τις εκατέρωθεν αξιώσεις για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις διερευνητικές συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου. Η συνάντηση αυτή, η 61η στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, έληξε μετά από περίπου τρεις ώρες, αλλά και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα.

    Βέβαια, παραμένουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι διαθέσιμη να συζητήσει η κάθε πλευρά, αναφέρει το πρακτορείο. Η Ελλάδα λέει ότι θα συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία λέει ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου και του καθεστώτος που ισχύει σε ορισμένα ελληνικά νησιά.

    «Η Τουρκία πρέπει να είναι συνεπής όσον αφορά στη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα δόλωμα για να αποφευχθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο»,

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ