Από τα 62 απειλούμενα είδη πανίδας στην Ελλάδα, μόνο 11 προστατεύονται πλήρως
Από τα 62 απειλούμενα είδη στους καταλόγους των ειδών που πρέπει με βάση νόμου να προστατεύει το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα, μόνο 11, δηλαδή το 18% καλύπτονται πλήρως. Τα υπόλοιπα 51 είδη είναι όλα μερικώς καλυμμένα με 52% κάλυψη κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με στοιχεία νέας σημαντικής μελέτης Ελλήνων επιστημόνων, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών, ενώ Κρήτη και περιφέρεια Νότιου Αιγαίου προσφέρουν την υψηλότερη κάλυψη για τα απειλούμενα είδη.
Ειδικότερα, στη μελέτη με τίτλο: «Το δίκτυο Natura 2000 και τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biodiversity and Conservation, ύστερα από συνεργασία σημαντικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, υπογραμμίζεται ότι 27 (6.4%) απειλούμενα είδη, δεν καλύπτονται καθόλου από τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, ενώ 46 (10.8%) απειλούμενα είδη καλύπτονται σε ποσοστό μικρότερο του 10%.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, η επέκταση του δικτύου Natura 2000 μόνο κατά 4.8%, είναι αρκετή για να έχουν όλα τα απειλούμενα είδη κάλυψη μεγαλύτερη του 10% από τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα.
«Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, αποτελούν δυο από τις βασικότερες απειλές για την ανθρωπότητα στις επερχόμενες δεκαετίες. Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων της χώρας μας αποτελεί εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει εθνικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο καθηγητής και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Τριάντης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 καλύπτουν κατά 47.6% τα 424 απειλούμενα χερσαία και εσωτερικών υδάτων είδη της Ελλάδας.
Η κάλυψη που προσφέρουν οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 καλύπτουν τα απειλούμενα είδη σε μεγαλύτερο βαθμό, απ’ ότι αν οι προστατευόμενες περιοχές τοποθετούνταν τυχαία στην Ελλάδα. Οι περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών (12.0% και 9.7% αντίστοιχα), ενώ οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου έχουν το μικρότερο ποσοστό απειλούμενων ειδών (5.5% και 4.9%) αντίστοιχα. Γενικά παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των απειλούμενων ειδών ανά περιφέρεια από το Βορρά προς το Νότο.
Οι περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου προσφέρουν την υψηλότερη κάλυψη για τα απειλούμενα είδη (με ποσοστό 62.3% και 54.3% αντίστοιχα), ενώ οι περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής προσφέρουν το μικρότερο ποσοστό κάλυψης (29.4% και 18.6% αντίστοιχα).
Η περιφέρεια της Πελοποννήσου παρότι εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα, προσφέρει την τρίτη χαμηλότερη κάλυψη (30.6%). Μόλις 1.2% μεγαλύτερη κάλυψη από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
«Αξιολογώντας τις περιοχές σε σχέση με το βαθμό που καλύπτουν τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, βρήκαμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό ειδών αλλά όχι όλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως πάνω από το 70% των ειδών αυτών εξαπλώνονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα μας και πουθενά αλλού», υπογράμμισε η κ. Σπηλιοπούλου από το ΕΛΚΕΘΕ και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ.