Παρασκευή 22.11.2024
More

    Κίνα: Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε πρώην σύζυγο για τις δουλειές του σπιτιού

    Δικαστήριο υποχρέωσε έναν άνδρα να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του αποζημίωση για τις οικιακές εργασίες που έκανε

    Σε μια απόφαση – σταθμό για την Κίνα δικαστήριο υποχρέωσε έναν άνδρα να καταβάλει περισσότερα από 6.000 ευρώ στην πρώην σύζυγό του ως αποζημίωση για τις οικιακές εργασίες που έκανε, στα πέντε χρόνια που ήταν παντρεμένοι.

    Βάσει του νέου αστικού κώδικα, που τέθηκε τον περασμένο μήνα σε ισχύ στην Κίνα, σύζυγοι που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από τον πρώην σύντροφό τους, αν είχαν αναλάβει περισσότερες οικιακές ευθύνες κατά τον έγγαμο βίο τους ή ήταν αυτοί που είχαν αναλάβει τον κύριο όγκο της ανατροφής των παιδιών ή της φροντίδας την ηλικιωμένων γονέων. Τι ποσό της αποζημίωσης προβλέπεται να ορίζεται μετά από διαπραγμάτευση, που αν αποτύχει, επεμβαίνει το δικαστήριο.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση η νοικοκυρά, κ. Γουάνγκ, δήλωσε στο δικαστήριο στο Πεκίνο ότι στη διάρκεια του γάμους ήταν αυτή που ασχολείτο με τον γιο του ζευγαριού και τις οικιακές εργασίες, ενώ ο πρώην άνδρας της «πέρα από τη δουλειά του δεν ενδιαφερόταν και δεν συμμετείχε στις οικογενειακές υποχρεώσεις». Το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα είχε όντως αναλάβει περισσότερες οικιακές εργασίες και της επιδίκασε το ποσό των 50.000 γιουάν (6.400 ευρώ) ως αποζημίωση, στην πρώτη τέτοια δικαστική απόφαση στην Κίνα.

    Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας

    Η νοικοκυρά, ωστόσο, που διεκδικούσε 160.000 γιουάν (δηλαδή κάπου 20.400 ευρώ), άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στο δίκτυο Weibo. «Μόνο 50.000 γιουάν αποζημίωση για οικιακές εργασίες πέντε ετών γάμου; Κέρδος για τον τύπο!», έγραψε μία γυναίκα. «Σε έξι μήνες μία νταντά πλήρους απασχόλησης είναι πιο ακριβή», έγραψε μία άλλη.

    Το δικαστήριο όρισε το ποσό της αποζημίωσης βάσει πολλών κριτηρίων, όπως η διάρκεια του γάμου, η προσπάθεια που κατέβαλε η κ. Γουάνγκ για να φέρει σε πέρας τις οικιακές της υποχρεώσεις, το εισόδημα του συζύγου και το κόστος ζωής στην περιοχή. Λόγω της ολοένα και πιο φιλελεύθερης νομοθεσίας, καθώς και της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών, ο αριθμός των διαζυγίων έχει εκτοξευθεί στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες – εξέλιξη που ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να τονώσει τη γεννητικότητα για να αντιμετωπισθεί η γήρανση του πληθυσμού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ