Κυριακή 19.01.2025
More

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση περιστατικών αστυνομικής βίας

    Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Νίκο Αλιβιζάτο στον απόηχο των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη – Την Παρασκευή θα απαντήσει με δέσμη προτάσεων σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

    Δέσμη προτάσεων για την αναχαίτιση περιστατικών αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, το πεδίο ερευνών και την άμεση απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους πρόκειται να  παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στην Βουλή,  απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη «Νέα Σμύρνη».

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντάται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αλιβιζάτο, έχει ήδη ζητήσει από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προτάσεις για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό όσων εισηγήθηκε με το πόρισμά της η Επιτροπή με επικεφαλής τον γνωστό συνταγματολόγο. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας καταρχάς ότι η Επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019, μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών που αφορούσαν την περίοδο πριν την σημερινή διακυβέρνηση (συγκεκριμένα των ετών 2017-2018) και παρέδωσε πόρισμα τον Μάϊο 2020 με υπογραφές τριών από τα 5 μέλη της.

    «Διατυπώθηκαν προτάσεις σε αυτό το πόρισμα από τις οποίες οι περισσότερες -7 στις 9- έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν. Ήταν δε, με νόμο αυτής της Κυβέρνησης που τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας. Επιπλέον, έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες. Με αυτό το μηχανισμό θα γίνει και αυτή η έρευνα», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία μιλώντας σήμερα στον Σκάι «επέστρεψε» την σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «φαίνεται όμως ότι η ηγεσία και τα στελέχη του εκμεταλλεύονται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία λόγω πανδημίας, καθώς το αφήγημα περί αστυνομοκρατίας μοιάζει σαν να θέλουν νέους αγανακτισμένους στις πλατείες εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την ψυχολογική αυτή κόπωση».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει προτείνει την:

    -Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.

    -Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.

    -Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.

    -Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.

    -Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ.

    -Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.

    -Άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους.

    -Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη και

    -Ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

    Οι προτάσεις 7 και 9 που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής-που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει πλέον νόημα γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη- και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ