Σύμφωνα με νέα επιστημονική ανάλυση στη Μεγάλη Βρετανία
Η αφρικανική γρίπη των χοίρων φέρεται να ευθύνεται εν μέρει για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού στους ανθρώπους, αφού η εξαιτίας της έλλειψη χοιρινού στην Κίνα έστρεψε τους Κινέζους σε εναλλακτικές πηγές κρέατος, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανάλυση στη Μεγάλη Βρετανία.
Η ευρεία μετάδοση της αφρικανικής γρίπης των χοίρων από το 2018 οδήγησε στη θανάτωση εκατομμυρίων γουρουνιών κυρίως στην Κίνα, μεταξύ άλλων χωρών, και καταστροφή του κρέατός τους, πλήττοντας σημαντικά τη διεθνή αγορά κρέατος εν γένει.
Η Κίνα παράγει περίπου το 50% του χοιρινού κρέατος παγκοσμίως και η κινεζική κουζίνα, που βασίζεται σε κρίσιμο βαθμό στο χοιρινό κρέας, υποχρεώθηκε να αναζητήσει άλλες πηγές κρέατος. Όπως εκτιμά η ανάλυση του καθηγητή λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, η στροφή σε άλλα ζώα για κατανάλωση ενισχύει τη μετάδοση ιών από αυτά όπως ο κορωνοϊός. Αυτό μας θυμίζει και πόσο ευάλωτο είναι το ανθρώπινο είδος σε ασθένειες που πλήττουν άλλα είδη στη φύση.
«Εάν μεγαλύτερο κομμάτι της άγριας φύσης εισέρχεται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, είτε μέσω κυνηγιού είτε μέσω πώλησης διαφορετικών ειδών κρέατος στην αγορά, αυξάνονται οι ευκαιρίες επαφής με τον άνθρωπο», εξήγησε ο κ. Ρόμπερτσον. «Αυξάνεται έτσι κι η πιθανότητα μεταφοράς του κορωνοϊού στο ανθρώπινο είδος», πρόσθεσε.
Η αφρικανική γρίπη των χοίρων εξαπλώθηκε ιδιαιτέρως στα κινεζικά χοιροτροφεία στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, ακριβώς τότε που άρχισε να μεταδίδεται και ο κορωνοϊός στους ανθρώπους.
Ο Σκωτσέζος επιστήμονας τονίζει ότι ακόμη έχουμε έναν άγνωστο κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, που προφανώς δεν πρωτοέγινε στην αγορά της Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά αρκετά νωρίτερα, και πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα στο γενετικό υλικό που είναι διαθέσιμο για να βρεθεί το ζώο το κρέας του οποίου πιθανόν καταναλώθηκε από ανθρώπους, όπως είπε.
Πηγή: The Guardian