Κυριακή 19.01.2025
More

    Ένας στους δύο νοσηλευτές και σχεδόν ένας στους τέσσερις γιατρούς δεν έχει εμβολιαστεί

    Το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που είχε κληθεί να εμβολιαστεί

    Ένας στους δύο νοσηλευτές και σχεδόν ένας στους τέσσερις γιατρούς δεν έχει εμβολιαστεί, κατά του κορωνοϊού, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ειδικά για τους υγειονομικούς είναι και θέμα ηθικής υποχρέωσης, διότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία,» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.

    Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού.

    Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι  από την αρχή της πανδημίας ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των υγειονομικών – κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας – και κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να εμβολιαστεί.

    Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού. Εξήγησε επίσης ότι η χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.

    «Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του»

    Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές. «Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, έχει φτάσει στα όριά του και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης που έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου.

    «Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, και πρέπει να  καταστεί σαφές ότι σε κάθε  περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εάν δεν υπάρξει η ατομική ευθύνη και η συμμόρφωση στα μέτρα και τις υποδείξεις της Πολιτείας, τότε δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία».

    Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερες από 1000 κλίνες για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμα 500 κλίνες covid. Αυτή τι στιγμή, πρόσθεσε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Το σύστημα υγείας ενισχύεται συνεχώς – χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στην Αττική  κατά τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 229 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, ενώ σήμερα είναι 387.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ