Πώς θα ανοίξουν ξανά οι δραστηριότητες
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, που βρίσκονται στο τραπέζι των επιτροπής των ειδικών: ο εμβολιασμός, τα self test και η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου.
Χθες ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, μέχρι τις 5 Απριλίου, ενώ στη λίστα με το «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από σήμερα και νέες περιοχές, την ώρα που τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 1.496.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρική Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευγγέλου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας, σκέφτεται ήδη το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων αλλά αυτό «όταν μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν οι δραστηριότητες. Θέλουμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας» τόνισε. Κι αυτό θα γίνει όπως είπε «για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη δραστηριότητα για καιρό χωρίς να απαιτηθούν πισωγυρίσματα.»
Ειδικά για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, ή ο συνωστισμός σε εργασιακούς χώρους. Όπως ανακοίνωσε το μέλος της επιτροπής, οι ειδικοί συζητούν τη χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους και δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση μάσκας όταν συνωστιζόμαστε στο ύπαιθρό», πρόσθεσε η Δρ. Παπαευαγγέλου, και χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επισημαίνεται δε, ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αν και παρουσιάζει την πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από εφτά βδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας, όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων (με βάση το τελευταίο 7ήμερο) ανέρχεται σε 2.500 μολύνσεις – περίπου 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500, με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Η Δρ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εύκολη σε μία χώρα με τόσα πολλά ενεργά κρούσματα και μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.
Βασική πτυχή ωστόσο, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αναμένεται να είναι η χρήση των self test, η οποία ωστόσο θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη που προχώρησε σε διευκρινίσεις χθες, θα είναι υποχρεωτική για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως όσους εργάζονται στους κλάδους του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ναυτιλίας.
Παράλληλα ανέφερε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση των συγκεκριμένων τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
«Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών» επεσήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε πως εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα την πρώτη εβδομάδα στα άτομα έως 67 ετών, για να αποφευχθούν συνωστισμοί.
«Πρόκειται για ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση τους, ώστε να μπορεί καθένας να τα κάνει μόνος του. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 τεστ για δύο μήνες. Αρχικά, θα απευθύνεται στους πολίτες έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο τεστ θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Τα αποτελέσματα, όπως εξήγησε, θα δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.