Στην πιο δύσκολη φάση της έξαρσης της εποχικής γρίπης εισέρχεται η χώρα μας. Ο αριθμός των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης που έχουν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας κατά τη φετινή περίοδο, ανέρχονται πλέον στους οκτώ, εκ των οποίων οι επτά δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Οι περισσότεροι είχαν υποκείμενα νοσήματα και αν και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης.
Συνολικά έως και την Τετάρτη είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 24 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 εισήχθησαν στην Εντατική την τελευταία εβδομάδα. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχει προσβληθεί από γρίπη τύπου Α. Με αφορμή την απότομη αύξηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπενθυμίζουν ξανά τους τρόπους προφύλαξης από τη νόσο, τονίζοντας ότι η δραστηριότητά της θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες και αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα δε με την εμπειρία προηγούμενων ετών, αυξημένη κυκλοφορία του ιού αναμένεται τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου.
Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άτομα με καρδιολογικές, αναπνευστικές παθήσεις, ανοσοκατεσταλμένοι, παχύσαρκοι, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.ά.) και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί σημειώνουν την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων με το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ εφιστούν την προσοχή στην εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης. Αυτά αφορούν την τήρηση μέτρων υγιεινής, την παραμονή στο σπίτι και την αποφυγή συγχρωτισμού –εφόσον είναι αυτό εφικτό– για άτομα που έχουν συμπτώματα και την έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων.
Στα μέτρα υγιεινής περιλαμβάνονται το συχνό πλύσιμο των χεριών –μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών–, η κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. «Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του», σημειώνουν οι ειδικοί γιατροί.
Αναφορικά με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, αυτή θα πρέπει να γίνεται με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων (μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα), κατά την κρίση των γιατρών και χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Κατά τον ΕΟΔΥ, τα αντιιικά μπορεί να ελαττώσουν τη διάρκεια της γρίπης κατά περίπου μία ημέρα εάν χορηγηθούν εγκαίρως, να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως πνευμονία, ενώ μπορεί να αποτρέψουν βαρύτερη νόσηση και την ανάγκη για νοσηλεία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.