Τι απάντησαν οι Έλληνες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων της Ευρώπης, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46%) στην έρευνα που διενήργησε η IPSOS για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), απαντούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Στον αντίποδα, το 36% θεωρεί ότι η διάδοση των μεταδοτικών ασθενειών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Απάντηση που είναι στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, πίσω και από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος (44%).
Επιπλέον, ακόμη κι εκείνοι που δεν βάζουν το κλίμα στις κορυφαίες προτεραιότητες, ανησυχούν για αυτό το θέμα. Το 84% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και το 65% εκτιμούν ότι αυτή θα τους επηρεάσει άμεσα.
Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα (1.030 νέοι), το 46% δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην έβδομη θέση ανάμεσα στις μετέχουσες στη δημοσκόπηση.
Όμως, το 37% δήλωσε ότι θεωρεί την κλιματική αλλαγή ένα από τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στην 20η θέση. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Αυστρία, με 55%.
Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το 31% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα τοποθετούν αυτό το ζήτημα ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην 22η θέση.
Το EEB σημειώνει ότι τα fake news δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους Ευρωπαίους νέους, καθώς μόνο το 8% απάντησαν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε ωκεανό και κάθε ήπειρο (86%), όπως και ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη (83%).
Επίσης, το 77% είναι πεπεισμένο ότι οι καταναλωτικές συνήθειες του ανθρώπου δεν είναι βιώσιμες και το 71% ότι η οικονομία είναι στημένη προς όφελος των ισχυρών και πλουσίων. Πάνω από τους μισούς (52%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 49% θεωρεί ότι το βάρος αυτό είναι στους «ώμους» των κυβερνήσεων.
Στη δημοσκόπηση απάντησαν περισσότεροι από 22.000 πολίτες, 15-35 ετών, σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι: φτώχεια και πείνα (36%), οικονομική κατάσταση και ανεργία (30%), τρομοκρατία (29%), ένοπλες συγκρούσεις (14%), μεγάλης κλίμακας μετανάστευση (13%), αύξηση παγκόσμιου πληθυσμού (13%), έλλειψη πόσιμου νερού (12%).
Στην Ελλάδα, το 22% των ερωτηθέντων τοποθέτησε τη μεγάλη έκτασης μετανάστευση ανάμεσα στα τρία σοβαρότερα προβλήματα, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη θέση, πίσω από τη Μάλτα (34%) και την Τσεχία (25%).