Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Στ. Καλογιάννης
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κ. Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθ. Μπακογιάννη, συναντήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης και συζήτησαν ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα, εκκρεμότητες του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ειδικότερα, συζήτησαν αρχικά για την πορεία υλοποίησης των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.). Στο πλαίσιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης, οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι και οι δήμοι πρωτευουσών Περιφερειακών Ενοτήτων, εκπονούν υποχρεωτικά, έως τις 30 Ιουνίου, Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ώστε να προγραμματίσουν τη χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που θα είναι δημοσίως προσβάσιμα, καθώς και θέσεων στάθμευσης αυτών, εντός των διοικητικών τους ορίων. Στο Νομό Ιωαννίνων τα εν λόγω Σχέδια αφορούν, σε πρώτη φάση, τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας.
Συζήτησαν επίσης για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί ομαλά και με δίκαιο τρόπο η ενεργειακή μετάβαση στην μετα-λιγνιτική εποχή. Το νέο πλαίσιο θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή αυτάρκεια. Με σκοπό την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συζητήθηκε η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησής τους αλλά και οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσης των μονάδων αποθήκευσης και προώθησης των νέων τεχνολογιών, όπως το πράσινο υδρογόνο και τα παράκτια αιολικά.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα την επιτάχυνση των διαδικασιών εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΜ) για τις προστατευόμενες περιοχές όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ΕΠΜ που αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα, τα όρη Γράμμος και Δούσκο, ώστε να θεσμοθετηθεί επιτέλους η προστασία τους. Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών και την εφαρμογή των προβλεπόμενων σε αυτά μέτρων και προγραμμάτων.
Συζητήθηκε ακόμη το μεγάλο θέμα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις, και της οριοθέτησης οικισμών, ειδικότερα των παραδοσιακών. Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την εκπόνηση πολύ μεγάλου αριθμού Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν, χωρικά, όλη την επικράτεια. Οι σχετικές μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαδικασία ανάθεσής τους αναμένεται να κινηθεί τον προσεχή Ιούλιο.
Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση οικισμών, επισημαίνεται ότι επιχειρείται σήμερα η τροποποίηση των ορίων σε πολλούς οικισμούς, με σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, των Δημοτικών Συμβουλίων. Η οριοθέτηση είχε γίνει προ δεκαετιών με Αποφάσεις Νομαρχών. Όμως, όπως έχει κρίνει πρόσφατα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οριοθέτηση των οικισμών, ειδικότερα δε όσων τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, όπως αυτοί του Ζαγορίου, ανήκει στην αρμοδιότητα του Κράτους και όχι των ΟΤΑ. Έπρεπε συνεπώς η οριοθέτησή τους να έχει γίνει με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης των ορίων οικισμών. Για να δώσει λύση με οριστικό τρόπο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται, όπου έχουν καταπέσει οι σχετικές Αποφάσεις, να αναθέσει μελέτες οριοθέτησης οικισμών ανά Δήμο, οι οποίες θα καταλήξουν σε Προεδρικά Διατάγματα. Για το θέμα ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε αναλυτικά τον Δήμαρχο Ζαγορίου, Γ. Σουκουβέλο.
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:
«Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Σκρέκα και τον Γενικό κ. Μπακογιάννη για την συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είχαμε. Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα που κινούνται σήμερα στον τομέα της ενέργειας, όπως η ηλεκτροκίνηση, η αποθήκευση ενέργειας και οι νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, εν όψει και της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κλειδί αποτελεί η ωριμότητα σχεδίων και προτάσεων και η συμβατότητά τους με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, των οποίων οι προδιαγραφές αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, άποψή μου είναι ότι απαιτείται άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησής τους, καθώς όλα τα σχέδια, Ρυθμιστικά και Γενικά Πολεοδομικά, είναι βαλτωμένα για περισσότερα από δέκα χρόνια! Ο ολοκληρωμένος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την αειφορία, την ψηφιακή οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».