Παρότι άλλαξε η ζωή τους, εξακολουθούν να ασκούν το επάγγελμά τους
Μια φάλαινα φυσητήρας κατάφερε να αλλάξει τη ζωή 35 ψαράδων βιοπαλαιστών στην Υεμένη, σώζοντάς τους από τη φτώχεια.
Οι 35 ψαράδες έπεσαν πάνω στο κουφάρι της νεκρής φάλαινας, στον κόλπο του Άντεν.
Μέσα στα σωθικά του πελώριου κἠτους, οι ψαράδες βρήκαν μεγάλη ποσότητα γκρίζου κεχριμπαριού (ambergris), μιας κηρώδους ουσίας που δημιουργείται από τις εκκρίσεις του λεπτού εντέρου. Και κατάπληκτοι οι τυχεροί αλιείς διαπίστωσαν πως η ποσότητα που βρήκαν ήταν αξίας άνω του 1,5 εκατ. δολαρίων.
Το ζωικό αυτό κεχριμπάρι θεωρείται το πιο ακριβό στον κόσμο. Το πολύτιμο και σπάνιο υλικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αρωματοποιίας για τη διατήρηση της οσμής των αρωμάτων. Παλιότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρησιμοποιείτο στην ιατρική, ως αφροδισιακό και θυμίαμα.
«Αν βρεις ποτέ άνμπαρ, είναι σαν να βρήκες θησαυρό. Ένας ψαράς μας τηλεφώνησε το πρωί και μας είπε πως βρήκε μια φάλαινα να επιπλέει που ίσως είχε γκρίζο κεχριμπάρι στην κοιλιά της. Του είπαμε πως πηγαίναμε να δούμε. Όταν πλησιάσαμε, υπήρχε μια έντονη οσμή που μας δημιούργησε την εντύπωση πως η φάλαινα είχε κάτι. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τη φάλαινα στην ακτή και να την ανοίξουμε για να δούμε τι είχε στην κοιλιά της. Και ναι, ήταν γκρίζο κεχριμπάρι. Η μυρωδιά δεν ήταν καλή, όμως τα λεφτά ήταν» λέει ο ένας από τους ψαράδες.
Οι 35 ψαράδες μοίρασαν το ποσό ισότιμα μεταξύ τους και έδωσαν χρήματα και στις κοινότητές τους. Άλλοι αγόρασαν σπίτι, άλλοι αυτοκίνητο, κάποιοι αποφάσισαν να παντρευτούν. Όλοι τους, πάντως, παρότι άλλαξε διαμιάς η ζωή τους, εξακολουθούν να ασκούν το επάγγελμά τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο έκκριμα παράγεται μόνο από τη φάλαινα φυσητήρα, ενώ μόλις το 1-5% των φαλαινών την έχει στα σωθικά του.
Υπενθυμίζεται πως στην Υεμένη μαίνεται εδώ και χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 80% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ευαλωτότητα.
Με πληροφορίες από BBC