Το πρόβλημα με τα πανεπιστήμια
Στην έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν, αλλά και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος, ενώ τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία. «Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», είπε ο κ. Γώγος και εξήγησε, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.
Αναφερόμενος στην περίπτωση των πανεπιστημίων, σχολίασε ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. «Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», είπε.
Ωστόσο σημαντικό κρίνεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.
«Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα], είπε ενώ τόνισε ότι ο ιός μας εκπλήσσει συνεχώς.
Όσον αφορά στις κόκκινες περιοχές, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test».
Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ», είπε συγκεκριμένα.
Για τους εμβολιασμούς
Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών για τα οποία άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τα ραντεβού, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».
Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό, σημείωσε.