Εκφράζεται από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία
Ικανοποιημένη δηλώνει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για το περιεχόμενο της Ρυθμιστικής Απόφασης του υπ. Περιβάλλοντος για την άσκηση θήρας τη νέα κυνηγετική σεζόν, που έχει δύο βασικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη.
Η πρώτη αφορά στη μείωση του αριθμού κάρπωσης των τρυγονιών (ανώτατο όριο κάρπωσης τα έξι τρυγόνια) και η δεύτερη στη μείωση των τελών για την έκδοση άδειας, για όσους είχαν άδεια πέρυσι, δεν άσκησαν όμως τη θήρα λόγω των αποφάσεων απαγόρευσης των μετακινήσεων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής Ρυθμιστικής αναφορικά με τη θήρα του τρυγονιού είναι και το ότι για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική δήλωση του αριθμού των τρυγονιών που θηρεύει κάθε κυνηγός μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
Η ΚΣΕ στέκεται ιδιαίτερα και στο ότι στη νέα Ρυθμιστική έγιναν αποδεκτές διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.
Ο πρόεδρος της ΚΣΕ
Οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απαγορεύσεις στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας συνεχίζουν να ισχύουν, ενώ υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται το κυνήγι ορισμένων θηραμάτων, όπως π.χ. των αγριοκούνελων. Για το περιεχόμενο της Νέας Ρυθμιστικής μίλησε ο πρόεδρος της ΚΣΕ Γ. Αραμπατζής.
«Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση, σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Όπως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προαναγγείλει η ΚΣΕ, η νέα ρυθμιστική περιέχει αναγκαίες διευθετήσεις ως προς το κυνήγι του τρυγονιού, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.
Φυσικά, η τελευταία ρύθμιση ως προς το οικονομικό σκέλος και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της πανδημίας.
Εξαιρετικά σημαντικό για την ΚΣΕ είναι επίσης ότι η πολιτική ηγεσία αποδέχθηκε διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.
Έτσι, σε μια καθ’ όλα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθέναν ξεχωριστά, οι κυνηγετικές οργανώσεις και η Θηροφυλακή θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες δράσεις τους στη διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων, εκπληρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του κυνηγετικού κόσμου να υπάρξει από πλευράς του “Πράσινου Ταμείου” η αναγκαία “ανταποδοτικότητα” ως προς τις εισφορές που δεκαετίες τώρα καταβάλλει ο κόσμος των κυνηγών», αναφέρει η ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Μειωμένο κόστος
Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος με Υπουργική Απόφαση καθορίζουν και το ύψος του κόστους για όποιον εξέδωσε άδεια θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021. Ο συγκεκριμένος κυνηγός δεν θα επιβαρυνθεί φέτος με τα τέλη του Δημοσίου.
Η μείωση για τις γενικές άδειες για όσους είχαν εκδώσει άδεια το 2020-2021 είναι 60 ευρώ για τα τέλη και 18 ευρώ για το χαρτόσημο, δηλαδή 78 ευρώ, για την περιφερειακή 30 ευρώ για τα τέλη και 18 ευρώ για το χαρτόσημο, δηλαδή 48 ευρώ, και για την τοπική 10 ευρώ για τα τέλη και 18 για το χαρτόσημο, δηλαδή 28 ευρώ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ