Λόγω του καύσωνα υπήρχε καύσιμη ύλη «που με το παραμικρό θα αναφλεγόταν»
Λόγω του καύσωνα, όλη η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά πυριτιδαποθήκη, δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.
«Είναι πασιφανές ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές συνδέονται με τον καύσωνα, που δημιούργησε παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
«Ουσιαστικά με τον καύσωνα εξατμίστηκε το νερό στο έδαφος και τα φυτά. Η σχετική υγρασία ήταν πάρα πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να υπάρχει καύσιμη ύλη που με το παραμικρό θα αναφλεγόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Όλη η Ελλάδα «ήταν ουσιαστικά μια πυριτιδαποθήκη», συνέχισε, ειδικά οι περιοχές στις οποίες εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, που «αυτοαναφλέγησαν θα έλεγε κανένας», συμπλήρωσε.
«Κάναμε ειδικές δοκιμές στο έδαφος και διαπιστώσαμε ότι η υγρασία είχε υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια. Συνεπώς ήταν αρκετά ώριμες οι συνθήκες για να γίνει η ανάφλεξη», πρόσθεσε ο καθηγητής και αναφερόμενος στο γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο καύσωνας, σχολίασε ότι «θα είναι ένας εφιάλτης διαρκείας».
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε σημαντικό ένα συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα πεδίου που έκανε σήμερα στη Βαρυμπόμπη. «Οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος ή επιχειρήσεις είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος», δήλωσε.
Μάλιστα, αναφερόμενος στις λιωμένες ζάντες αυτοκινήτων που έκαψε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, δήλωσε ότι «αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία ανήλθε στους 600 βαθμούς Κελσίου, για να λιώσει το αλουμίνιο στις ζάντες». Αυτό, σημείωσε, παρατηρήθηκε σε πολλές θέσεις που υπήρχαν καμμένα αυτοκίνητα.
Τέλος, σε ερώτηση για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, ο καθηγητής δήλωσε ότι συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα βίντεο, προκειμένου «να συνθέσουμε την εικόνα για την αρχή της φωτιάς και την εξάπλωσή της τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση». Είναι πολύ σημαντικό, υπογράμμισε, «να κατανοήσουμε πώς γιγαντώθηκε και έκανε όλη αυτή τη μεγάλη καταστροφή».