Συνεχής είναι η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη της Βόρειας Εύβοιας, από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο
Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις, και μάλιστα επικίνδυνες, έχουν σημειωθεί στο Αγριοβότανο, τα Ελληνικά, τον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ τους πυροσβέστες απασχολούν μικρότερα μέτωπα σε Παναγία Ντινιούς, οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, Γαλατσάδες, Αβγαριά και Καματριάδες.
Ιδιαίτερα στους Καματριάδες, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνιο αγώνα από χθες, προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο σε απόκρημνη περιοχή, ώστε να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται «Τελέθριο» και από εκεί φτάσουν σε Αιδηψό και Ωρεούς.
Σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, από τις πρώτες πρωϊνές ώρες συνδράμουν και τα εναέρια μέσα.
Να σημειωθεί πως πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δε λειτουργούν λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Για τον λόγο αυτό, πριν από λίγο, στην παραλία Ψαροπούλι εμφανίστηκε δεξαμενόπλοιο, το οποίο θα μεταφέρει νερό στις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους θα γεμίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν εκατοντάδες στρατιώτες, οι οποίοι έφτασαν λίγο πριν από το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.
Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια στα 507.950 στρέμματα, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 700.000.
Τα μέτωπα στην Αρκαδία
Στην Πελοπόννησο, αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Γορτυνία και συγκεκριμένα γύρω από τις περιοχές, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή ώστε να μην επεκταθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».
Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.
Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».
Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».
Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».
Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».