Σάββατο 23.11.2024
More

    Στοίχημα η διά ζώσης εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο

    Ενδιαφέρον δείχνουν οι φοιτητές τόσο για την επιστροφή στα αμφιθέατρα όσο και για τον εμβολιασμό

    Αντιμέτωπα με τη μεγάλη πρόκληση της επιστροφής στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία, βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που μετά από ενάμιση χρόνο σχεδόν αποκλειστικής, εξ αποστάσεως λειτουργίας καλείται να υποδεχθεί και πάλι στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια τους φοιτητές.

    Η συνθήκη δεν είναι εύκολη, το στοίχημα είναι τεράστιο, όμως η κοινή διαπίστωση των ημερών αυτών, με την σταδιακή επιστροφή στα Ιωάννινα, εκατοντάδων φοιτητών, για την έναρξη των εργαστηρίων και ενόψει της εξεταστικής περιόδου, δείχνει πως υπάρχει ανυπομονησία και αίσθημα ευθύνης ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, ή με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

    Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, αποδείχθηκε πως είναι ατελής η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λειτουργία του ιδρύματος, «…επομένως με κάθε τρόπο οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στη διά ζώσης λειτουργία των μαθημάτων και των εργαστηρίων. Θεωρώ προσωπικά άλλωστε, ότι το λουκέτο στο Πανεπιστήμιο δεν επηρεάζει σημαντικά την πορεία της πανδημίας σε κάθε περιοχή, γιατί οι φοιτητές δεν συγκεντρώνονται στο πανεπιστήμιο, αλλά βρίσκονται οπουδήποτε αλλού. Η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών και δη οι δευτεροετείς και οι πρωτοετείς, είναι εκείνοι που πιέζουν και είναι υπέρμαχοι της επιστροφής και κανονικής  λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

    Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη από την πλευρά της, τόνισε, πως ο Σεπτέμβριος με την επαναλειτουργία των εργαστηρίων και τις εξετάσεις, θα αποτελέσει έναν μήνα εξάσκησης στην σταδιακή επαναλειτουργία σε κανονικές συνθήκες. «Κατανοούμε το φόβο του εγχειρήματος, αλλά αν αφήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες στην άκρη, θα δούμε, ότι εκείνο που προέχει, είναι η υγεία των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της.

    Θα πρέπει να αποδεχθούμε, ότι τα δύο σχεδόν χρόνια που χάθηκαν για το Πανεπιστήμιο με την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεν καλύπτεται εύκολα και γι’ αυτό διαπιστώνουμε μεγάλη προθυμία των φοιτητών, να ανταποκριθούν και στον εμβολιασμό τους, αλλά και σε ό,τι έχει αποφασίσει το Πανεπιστήμιο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να μπούμε ξανά σε μία διαδικασία εξ αποστάσεως, που κανείς δεν τη θέλει. Δεν έχουμε στοιχεία για τον εμβολιασμό των φοιτητών, πέρα από ενδείξεις ότι σε κάποιες σχολές όπως στην Ιατρική, υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης, αλλά και στα άλλα Τμήματα φαίνεται πως υπάρχουν ικανοποιητικά ποσοστά», κατέληξε η κα Ντζάνη.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ