Σάββατο 23.11.2024
More

    Στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων τα θέματα ύδρευσης του λεκανοπεδίου και η αναβάθμιση του οικοσυστήματος Παμβώτιδας

    Τι πρότεινε ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης

    Να συζητηθούν στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής τα θέματα ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και αναβάθμισης του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, προτείνει ο Σταύρος Καλογιάννης.

    Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Δ. Αυγερινοπούλου, να συζητηθούν στην Επιτροπή τα σοβαρά ζητήματα ύδρευσης των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της αναβάθμισης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

    Υπενθυμίζεται ότι, για το ίδιο θέμα, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε αποστείλει σχετική επιστολή στην κα Αυγερινοπούλου πριν ένα χρόνο. ‘Όμως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Επιτροπή συνεδρίασε ελάχιστες φορές.

    Στην νέα επιστολή του προς την Δ. Αυγερινοπούλου, ο Σταύρος Καλογιάννης μεταξύ άλλων, αναφέρει:

    Ακριβώς πριν ένα χρόνο, είχα ζητήσει να συζητήσουμε στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής τα σοβαρά ζητήματα της ύδρευσης των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, καθώς και της αναβάθμισης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας.

    Τα προβλήματα υδροδότησης της πόλης των Ιωαννίνων και πολλών οικισμών του λεκανοπεδίου είναι πλέον πολύ συχνά, οξύνονται δε κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του Τόπου.

    Επιπλέον, η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας θέτει σε κίνδυνο το ευαίσθητο οικοσύστημά της με κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικολογική της ισορροπία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα η στάθμη της λίμνης έχει ταπεινωθεί κατά 1 μ.!

    Οι πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί είναι αποσπασματικές, γι’ αυτό δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της Παμβώτιδας συνεχίζει να εκκρεμεί, ενώ η μελέτη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα καλύψει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δεν έχει ακόμη ανατεθεί.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προβλημάτων έχουν μελετηθεί εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΦΕΚ 2292Β’/2013). Δυστυχώς, όμως, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίησή τους.

    Η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψε να συζητήσουμε τα σημαντικά αυτά ζητήματα τη χρονιά που πέρασε. Όμως τα προβλήματα ύδρευσης των οικισμών και προστασίας του λιμναίου οικοσυστήματος των Ιωαννίνων μεγαλώνουν, δεδομένης και της έντονης οικιστικής ανάπτυξης στο λεκανοπέδιο των τελευταίων ετών, είναι δε βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν με την κλιματική κρίση.

    Καθώς η Επιτροπή μας έχει αρχίσει να συνεδριάζει και πάλι, επανέρχομαι και προτείνω να συζητήσουμε τα παραπάνω θέματα, ώστε να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα από τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αειφόρο χρήση των πόρων και στην «πράσινη» μετάβαση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027).

    Εκτιμώ ότι στη συζήτηση πρέπει να προσκληθούν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών, ώστε να ενημερωθούμε για τις προτάσεις και τις ενέργειές τους.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ