Παρασκευή 15.11.2024
More

    Οδικός χάρτης για να τρέξουν τα έργα στο Σούλι

    ​Τα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες και τα έργα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, είχε συζητηθεί και σε σύσκεψη υπό την κ. Μενδώνη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα στις 13 Ιανουαρίου. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχει συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.

    Η Υπουργός ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», παρατήρησε η Λίνα Μενδώνη στη σύσκεψη. «Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name».

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι:

    • Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγκροτούν επιστημονική ομάδα εργασίας σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΥΠΠΟΑ.

    • Η ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ.

    • Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 θα παραδοθεί στην Περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

    Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:

    • Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.

    • Χάραξη μονοπατιών και  πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.

    • Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης,  από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.

    • Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.

    • Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.

    • Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ