Να υλοποιηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φοιτητών ζητούν οι πρόεδροι επτά τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών των πανεπιστημίων της χώρας
Τη διάθεσή τους αφενός να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια από τη δική τους πλευρά ώστε η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει απρόσκοπτα, ζητώντας όμως από την Πολιτεία να υλοποιήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών, εκφράζουν με κοινή τους επιστολή στο υπ. Παιδείας οι πρόεδροι επτά τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών των πανεπιστημίων της χώρας.
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Μαραγκός που μίλησε στα τοπικά μέσα για το σκεπτικό της επιστολής ενόψει της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου από την προσεχή εβδομάδα.
Όπως είπε ο κ. Μαραγκός παρότι το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού είναι σε υψηλό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και ότι δεν θα ξανακλείσουν τα Πανεπιστήμια.
«Από την άνοιξη μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα γίνονται διά ζώσης μόνο με την παρουσία εμβολιασμένων και το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας. Οι φοιτητές ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών με μεγάλη κινητικότητα και αλληλεπίδραση μεταξύ τους, ενώ σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιό μας έρχονται από άλλες περιοχές και κυρίως από τη Β. Ελλάδα όπου υπάρχουν και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης», σημείωσε.
Αναφορικά με τα στοιχεία του εμβολιασμού των φοιτητών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας ο κ Μαραγκός τόνισε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν αφορούν τους πρωτοετείς, στους οποίους το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο.
Δυσλειτουργικός ο έλεγχος
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν μπορεί η διαδικασία του ελέγχου να υλοποιηθεί από το ακαδημαϊκό προσωπικό τόνισε πως το λιγότερο που θα προκαλέσει, θα είναι καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.
«Αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί από την πρώτη στιγμή. Δε γίνεται κανένας καθηγητής να βρίσκεται στην είσοδο του αμφιθεάτρου, σκανάροντας πιστοποιητικά για να περάσουν οι φοιτητές».
Τέλος, παραδέχθηκε πως η παρέμβαση των τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών είχε και συμβολικό χαρακτήρα. «Δε γίνεται οι βιολόγοι, που είναι οι περισσότερο εξειδικευμένοι στα ζητήματα των νέων τεχνολογιών των εμβολίων να μην στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της ασφάλειας των εμβολίων», κατέληξε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ