Η θέση της παράταξης της Τατ. Καλογιάννη
Όπως αναφέρει αναλυτικά:
«Αμελητέος είναι ο απολογισμός που χαρακτηρίζει, ως σήμερα, τις δράσεις της δημοτικής αρχής στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης, την ώρα που αυτοδιοικητικοί οργανισμοί και φορείς ανά τη χώρα, δείχνουν το δρόμο που έπρεπε να είχε ήδη διαβεί, ένας αυτοδιοικητικός οργανισμός με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Ιωαννιτών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής παραδείγματα:
– ΔΕΥΑ Τυρνάβου: Έργο με αντικείμενο την «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) Φωτοβολταϊκού (ΦΒ) Σταθμού επί γηπέδου ισχύος 500kWp, που θα συνδεθεί στο δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ κάνοντας χρήση του μηχανισμού Virtual net metering». Προϋπολογισμός 350.000€ χωρίς Φ.Π.Α. και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και Ίδιους Πόρους της ΔΕΥΑ Τυρνάβου.
– Πανεπιστήμιο Κρήτης: Έργο με αντικείμενο την «Προμήθεια, εγκατάσταση και παράδοση σε λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού 300kWp με ενεργειακό συμψηφισμό στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου». Προϋπολογισμός 485.627€ χωρίς ΦΠΑ και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εάν η δημοτική αρχή ενδιαφερόταν σοβαρά για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, θα είχε, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από προγράμματα όπως το ΠΕΠ Ηπείρου, Αντώνης Τρίτσης, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Πράσινο Ταμείο, «ΗΛΕΚΤΡΑ», Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης, κλπ., και, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου, θα είχε, ήδη, δημοπρατήσει με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό την κατασκευή κάθε εγκατάστασης ΑΠΕ που είχε σχεδιάσει με σκοπό τον ενεργειακό συμψηφισμό. Ή θα είχε βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα στα δημοτικά κτίρια ή θα είχε βάλει την ηλεκτροκίνηση παντού.
Η δημοτική αρχή ουδέν έπραξε, παρά προτίμησε μόνο να δημιουργήσει δύο Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες θα λειτουργήσουν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
Είναι αναγκαίο να επισπευσθεί κάθε διαδικασία προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούνται έργα ενεργειακής εξοικονόμησης στον Δήμο μας αφενός για να συνδράμουμε τη χώρα μας στην εφαρμογή των συναφών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος αφετέρου για να απολαύσουν οι συνδημότες σύντομα τα όποια οφέλη.
Για να γίνει αυτό, προτρέπουμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει, σε πρώτο στάδιο, στην πλήρη καταγραφή των ενεργειακών δεδομένων του Δήμου, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των στοιχείων που αναφέρονται στο επικαιροποιημένο σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια.»