Σάββατο 23.11.2024
More

    Αποχρώσεις- Το πρωθυπουργικό υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια

    Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες έχει ανοίξει η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αλβανία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, έχουν μπει σε τροχιά σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ένωσης, μέσω της λεγόμενης διεύρυνσης».

    Πρόκειται για ένα στοίχημα για την ενωμένη Ευρώπη που έχει περάσει από διάφορα κύματα και προφανώς και εμπλέκεται και στις γεωπολιτικές ισορροπίες και τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή είτε με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία είτε με μικρότερες σε περιφερειακό επίπεδο, όπως η Τουρκία. Ένα πολύ αγαπητό θέμα για πατριωτικές κορώνες στη χώρα μας είναι η «διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια». Αναρωτιέσαι όμως ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε αυτή την τακτική της Άγκυρας αν όχι η ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ. Αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνουν πάντα όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα ανώτερο κράτος σε σχέση με τους γείτονές και μόνο αυτή πρέπει να έχει λόγο για την τύχη του;. Ούτε όσοι πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εκτός της ΕΕ. Είδαμε τέτοιες δυνάμεις, να συγκλίνουν στην αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Πολύ πρόσφατα πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια. Στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υποστηρίζει τις ενστάσεις της Βουλγαρίας για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

    «Δεν υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία. Πιστεύουμε ότι είναι μια περιττή περιπλοκή. Πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχει ένα κενό, πρόσθεσε ότι «το κενό θα καταληφθεί από άλλους παίκτες».

    Βέβαια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία το κόμμα του βρέθηκε και σε συλλαλητήρια εναντίωσης, είναι πιο εύκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, σε ένα δρόμο που άνοιξε ακριβώς και λόγω της συμφωνίας. Όμως η σαφής τοποθέτησή του, έχει σημασία. Γιατί στην Ελλάδα, εκφράζονται αντιρρήσεις και για την ενταξιακή διαδρομή και της Αλβανίας. Και ενίοτε αυτές οι αντιρρήσεις εκκινούν από εθνικιστική βάση.

    Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν θα χρειαστεί 10 και 15 χρόνια για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού που θα κάνουν και τα ίδια τα κράτη τους. Όμως, η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα με την πορεία των Βαλκανίων στο μέλλον, κάτι που γεωπολιτικά είναι προς συμφέρον της Ελλάδας. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουν και οι δυνάμεις εκείνες εκτός ΕΕ που θέλουν να φέρουν τον διχασμό στην ΕΕ, ή θα ήθελαν να έβλεπαν τα Βαλκάνια ως πεδίο αντιπαραθέσεων και έδαφος για τις στρατιωτικές τους βάσεις και μόνο.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ