Τα «ναι» στη συνθήκη προσχώρησης, τα «παρών» και οι απόντες
Σαν σήμερα πριν από 44 ολόκληρα χρόνια, το απόγευμα της 28ης Ιουνίου 1979, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ – η ιστορική τελετή υπογραφής της συνθήκης ένταξης της χώρας μας στον κορμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο ένα μήνα νωρίτερα, στις 28 Μαΐου 1979.
Στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» που είχε κυκλοφορήσει την επομένη, 29η Ιουνίου, κυριαρχούσε φυσικά η επικύρωση τής εν λόγω συνθήκης από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κύριος τίτλος που είχαν επιλέξει τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας ήταν ο ακόλουθος: «Η αντιδικία συνεχίζεται και μετά την επικύρωση».
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 29.6.1979, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Στον υπότιτλο προβάλλονταν οι θέσεις που είχαν εκφράσει επί του κρίσιμου ζητήματος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εκείνης της περιόδου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρώτος, ο τότε πρωθυπουργός και αρχιτέκτονας της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είχε ζητήσει τη συστράτευση όλων, ακόμα και όσων ήταν έως τότε αντίθετοι προς την προσχώρηση, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τονίσει ότι το θέμα της ένταξης παρέμενε εκκρεμές.
Ειδικότερα, η –συμφιλιωτικού χαρακτήρα κατά «Το Βήμα»– σχετική δήλωση του Καραμανλή ήταν η εξής:
«Η ελληνική Βουλή έθεσε σήμερα με την ψήφο της τα θεμέλια ενός λαμπρού οικοδομήματος: την ένταξή μας στην Ηνωμένη Ευρώπη. Και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο και προ παντός ασφαλέστερο μέλλον για το λαό μας. Η αξιοποίηση βέβαια αυτής της μεγάλης ευκαιρίας που μας προσφέρεται θα απαιτήσει επίπονη και μεθοδική προσπάθεια. Και η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνει πιο έντονη σήμερα, δεδομένου ότι η ένταξή μας στην Κοινότητα πραγματοποιείται σε μια εποχή που ο κόσμος ολόκληρος και ιδιαίτερα η Ευρώπη αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα. Η σύμπτωση όμως αυτή, που μπορεί να είναι μειονέκτημα, θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους εταίρους μας, και συνεπώς με μεγαλύτερη ασφάλεια, το μέλλον που διαγράφεται αβέβαιον. Αυτονόητο είναι ότι στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι οι Έλληνες, και συνεπώς και εκείνοι που μέχρι σήμερα ήταν αντίθετοι προς την ένταξη. Γιατί πιστεύω ότι και αυτοί θέλουν το καλό του τόπου».
Από την άλλη πλευρά, ο Παπανδρέου είχε προβεί, μετά την ψηφοφορία και την επικύρωση της συνθήκης, στην ακόλουθη σύντομη δήλωση: «Για το ΠΑΣΟΚ το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ παραμένει εκκρεμές, γιατί μόνος αρμόδιος να κρίνει είναι ο κυρίαρχος λαός».
Απάντηση στη δήλωση αυτήν του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο λαός αποφάνθηκε επί του μεγάλου αυτού θέματος διά των εκπροσώπων του στη Βουλή. Έτσι άλλωστε το ήθελε ο κ. Παπανδρέου, όταν κατά τη συζήτηση του Συντάγματος υποστήριξε ότι τα μεγάλα θέματα της χώρας δεν λύνονται με δημοψηφίσματα, αλλά διά της Βουλής».
Τα «ναι» στη συνθήκη, τα «παρών» και οι απόντες
Η ψηφοφορία για την επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν ονομαστική και φανερή.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ ψήφισαν υπέρ 193 βουλευτές: οι 175 της ΝΔ, οι τέσσερις του ΚΟΔΗΣΟ (πρόεδρός του, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου), οι δύο από τους πέντε της ΕΔΗΚ, ο πρόεδρος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εσωτερικού, Λεωνίδας Κύρκος, οι τέσσερις της Εθνικής Παράταξης και έξι ανεξάρτητοι (μεταξύ αυτών, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Μαύρος και ο Στέλιος Παπαθεμελής).
«Παρών» είχαν δηλώσει τρεις βουλευτές: ο αρχηγός της ΕΔΗΚ, Ιωάννης Ζίγδης, και οι βουλευτές του κόμματός του Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς. Πάντως, ο Ζίγδης είχε φροντίσει να διευκρινίσει νωρίτερα ότι η ΕΔΗΚ, μολονότι επέμενε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη και είχε ουσιώδεις διαφωνίες με την κυβέρνηση, θα έκανε το παν για να τη βοηθήσει να πετύχει η ένταξη.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 29.6.1979, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Στην επακολουθήσασα ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισαν υπέρ 191 βουλευτές, δηλαδή οι προαναφερθέντες πλην των Λεωνίδα Κύρκου και Στέλιου Παπαθεμελή, οι οποίοι καταψήφισαν, δηλώνοντας όμως ότι αυτό δε σήμαινε αντίθεσή τους στην προσχώρηση, αλλά επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις.
Απόντες από την όλη διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν 104 βουλευτές: οι 93 του ΠΑΣΟΚ και οι 11 του ΚΚΕ.
Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι βουλευτές της συμπολίτευσης ξέσπασαν σε θυελλώδη χειροκροτήματα, ενώ ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Παπασπύρου, προέβη στην εξής δήλωση: «Το Προεδρείο απευθύνει τας ευγνώμονας ευχαριστίας του προς όλους γενικά τους συναδέλφους διά την συμπαράστασίν σας εις το δύσκολον αυτό έργον, το οποίον επί τετραήμερον απησχόλησε την Εθνικήν Αντιπροσωπείαν, η οποία επελήφθη του πλέον ιστορικού γεγονότος της συγχρόνου εποχής».