Παρασκευή 22.11.2024
More

    Έκθεση με τους «Θρύλους» του Κωνσταντίνου Φάη

    Έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιαννιώτη εικαστικού Κωνσταντίνου Φάη με τίτλο “Θρύλοι”, έγινε από τις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου στη Γλυφάδα, στην  αίθουσα Mueru, στο ξενοδοχείο Congo Palace.

    Θέμα της θρύλοι της αρχαίας ιστορίας και της μυθολογίας, πρόσωπα, πλάσματα φανταστικά αλλά και θρύλοι της παγκόσμιας σύγχρονης ναυτιλίας, πλοία εντυπωσιακά και αξιομνημόνευτα που διηγούνται την δική τους μοναδική ιστορία στους επισκέπτες μέσα από τριάντα μοναδικά έργα ζωγραφικής.

    Ο νέος, αυτοδίδακτος καλλιτέχνης παρουσίασε πολλά  πρωτοποριακά έργα, η δημιουργία των οποίων βασίζεται στο πάθος του για την  Τέχνη αλλά και την καταγραφή της Ιστορίας, στην διεξοδική μελέτη της ναυτιλίας, της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας στη μελέτη μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων, προτομών, γλυπτών, επιτύμβιων στηλών και νομισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα.

    Σπουδαίοι στρατηλάτες, ήρωες, θεοί και μυθικά πλάσματα από τα χρονικά της Τροίας μέχρι και το τέλος της ελληνιστικής περιόδου,  ενσαρκώνονται μέσα από  προσωπογραφίες και συνθέσεις με μορφές επιβλητικές, πομπώδεις, με έντονη μυϊκή διάπλαση και αυστηρά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με δυναμική έκφραση, για να γοητεύσουν τους λάτρεις του Αρχαίου Κόσμου με τρόπο ιδιαίτερο και μοναδικό.

    Από την άλλη, πλοία μεγαλοπρεπή πολιτικά και πολεμικά του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα, από όλο τον κόσμο, γνωστά για τις τραγικές ιστορίες που τα συνοδεύουν ή για τα πρωτοποριακά  χαρακτηριστικά που εισήγαγαν στην εποχή τους, αποτυπώνονται σε σκηνές με ένταση σε θάλασσες φουρτουνιασμένες αλλά και σε στιγμές ηρεμίας στα γαλήνια νερά των ποταμών.

    Με υλικά τη σινική μελάνη και τα έγχρωμα μολύβια τα έργα γίνονται άλλοτε αυστηρά  άλλοτε ζωηρά, ανάλογα με την πηγή στην οποία βασίζονται ενώ ποικίλουν στην τεχνική και στις διαστάσεις, οι οποίες είναι από 3×4 εκ. μέχρι και 70×40 εκ.

    Μεταξύ άλλων στην έκθεση παραβρεθήκαν μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΑΕΜ (Εταιρεία Μελέτης

    Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας ), της

    οποίας ο πρόεδρος είναι ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Γεώργιος Λεκάκης, κοινωνιολόγος, συγγραφέας,

    δημοσιογράφος και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Κατοχικών Δανείων και Κλαπέντων Πολιτιστικών Θησαυρών.

    Ο Κ. Φάης

    Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην πόλη των Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε  σπουδές στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, του Πολυτεχνείου του Μπάρι στην Ιταλία.  Το 2010 ξεκίνησε την διεξοδική μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας και συμπληρωματικά της ρωμαϊκής γραμματείας με σκοπό την απεικόνισή της μέσω της καλλιτεχνικής του ροπής. Καλλιεργώντας μόνος του το ταλέντο του στη ζωγραφική και την αγάπη του για την αρχαία ιστορία, χωρίς σπουδές σε κάποιο ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο και συνδυάζοντας αυτούς τους δυο τομείς, το 2017 έλαβε χώρα η πρώτη του έκθεση με τίτλο ‘Γένεσις στην αίθουσα ‘’Δημ. Χατζής’’ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.  Έκτοτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οργανώνει σε όλη την Ελλάδα εκθέσεις ζωγραφικής με όλα του τα έργα, που σχετίζονται με την αρχαιοελληνική γραμματεία, ενώ τα υλικά με τα οποία τα υλοποιεί είναι, κατά κύριο λόγο μολύβι και σινική μελάνη και κάποια με ξηρό παστέλ. Από τον Νοέμβριο του 2018, επεκτάθηκε θεματικά στην νεότερη ιστορία, και συγκεκριμένα στην παγκόσμια ιστορική Ναυτιλία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ