Κυριακή 19.01.2025
More

    Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

    Πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022», αφιερωμένο εφέτος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

    Άνοιξε τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022», αφιερωμένο εφέτος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://drasis. culture.gr/index.php/allofgreeceoneculture-gno) έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Η ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) και οι προτάσεις θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού έως και τις 11/02/2022.

    Το πρόγραμμα και οι δράσεις που θα προκύψουν από τις επιλεγμένες προτάσεις θα είναι εφέτος αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.

    Την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2022 θα αναλάβει και πάλι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Κάθε πρόταση που θα κατατεθεί πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού: όλα τα είδη μουσικής, θεάτρου, χορού, μουσικού θεάτρου(προαπαιτούμενο η πρωτότυπη μουσική), όλα τα είδη εικαστικών τεχνών, η έκθεση μπορεί να καλύπτει και ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ η δεύτερη απαραίτητη τέχνη θα παρουσιάζεται μέχρι δύο φορές. Και επίσης περιλαμβάνονται παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους.

    Αναλυτικότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επέτειος Μνήμης – 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» στην ιστοσελίδα www.culture.gov.gr

    Το θέμα

    Πιο αναλυτικά, ο θεματικός Άξονας του προγράμματος έχει τίτλο: «Επέτειος Μνήμης – 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».

    Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους.  Η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένα Πολιτισμός 2022» είναι αφιερωμένη στο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις εννοιολογικές του προεκτάσεις. Πέρα από την προφανή, όσο και εκ νέου τραγικά επίκαιρη, διάσταση των φαινομένων της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των πληθυσμών, του τρόμου, των φρικαλεοτήτων και των λεηλασιών, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.

    Ενδεικτικά, αναφέρονται τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσης των εκτοπισμένων στο νέο περιβάλλον, αλλά και τη σωρεία των θετικών επιδράσεων, που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων, στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας, αλλά και στην καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση μίας νέας ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση της προτεινόμενης θεματολογίας, πέρα από τα στεγανά και τις προκαταλήψεις των καθιερωμένων αφηγήσεων.

    Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:

    1. Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)
    2. Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.)
    3. Χορό  (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ.). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής
    4. Μουσικό Θέατρο Απαιτείται πρωτότυπη μουσική
    5. Εικαστικές Τέχνες/performance (όλα τα  είδη:  ζωγραφική,  γλυπτική,   φωτογραφία κτλ.)
    6. Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

    Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2022 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:

    • Γιώργος Κουμεντάκης – Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ
    • Δημήτρης Μαραγκόπουλος – Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες
    • Έκτωρ Λυγίζος – Σκηνοθέτης
    • Δάφνις Κόκκινος – Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ
    • Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΜοΜus
    • Νατάσα Τριανταφύλλη – Σκηνοθέτις
    • Αναστασία Γκαδόλου – Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

    Το πρόγραμμα του Θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022 θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια που θα επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ