Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος τιμούν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου (20:00), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή, με εκδήλωση στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Το πρόγραμμα είναι: – Χαιρετισμοί – Ομιλία της Μαρίας Στρατσάνη, Δρ. Φιλοσοφίας, Τέως Διευθύντριας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα: «Η τέχνη στα στρατόπεδα του θανάτου». – Ομιλία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου με θέμα: «Η θεωρία της ευγονικής από την εποχή του Δαρβίνου ως το Ολοκαύτωμα». Στο μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων θα ερμηνευτούν τα κομμάτια:
P. Mascagni, «Intermezzo Sinfonico» (από την όπερα «Cavalleria Rusticana»), J. Williams, «Schindler’s List», A. Vivaldi, «Vedro con mio diletto» (Άρια από την όπερα «Giustino»), G. F. Haendel, «Lascia ch’ io pianga» (Άρια από την όπερα «Rinaldo»)
A. L. Webber, «The Phantom of the opera».
Ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Δόβα, σοπράνο, Κουαρτέτο εγχόρδων:
Γεράσιμος Λώλης, βιολί Ι, Αλέξανδρος Λώλης, βιολί ΙΙ, Αλέξανδρος Θεοχάρης, βιόλα, Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, βιολοντσέλο.
Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο
Την Πέμπτη έγινε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής μνήμης, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα «το μεγαλύτερο έγκλημα της ιστορίας. Ένα έγκλημα που είχε σκοπό να εξολοθρεύσει έναν λαό από προσώπου γης. Ένα έγκλημα που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει τρόμο σε ολόκληρες γενιές. Ένα έγκλημα που έχει διαμορφώσει το σύγχρονο ευρωπαϊκό μας εγχείρημα σε μια ενσάρκωση της διαχρονικής υπόσχεσης: ποτέ ξανά».
Η πρόεδρος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη εν μία νυκτί και ότι έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός πολύ νωρίτερα. Παρά τα χρόνια που πέρασαν, παραμένει σημαντικό να συνεχίσουμε να το θυμόμαστε επειδή ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά και επειδή αυτή είναι η τελευταία γενιά που έχει μαρτυρίες από πρώτο χέρι από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συνέχισε η πρόεδρος Metsola.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερασπίζεται πάντα τις αξίες του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ελπίδας, δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν θα σιωπήσει ποτέ στον αγώνα του για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών και την απώθηση του μίσους και των διακρίσεων.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog απηύθυνε ομιλία. «Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι χωρίς τους Εβραίους», είπε ο, αλλά ο αντισημιτισμός, «σαν μια αυτοάνοση ασθένεια», έκανε την Ευρώπη να επιτεθεί σε μέρος του ίδιου της του DNA, διαγράφοντας μια κοινή χιλιετή ιστορία. Τόνισε ότι ο αντισημιτισμός αυτός δεν εμφανίστηκε εν κενώ, λέγοντας ότι «η ναζιστική μηχανή θανάτου δεν θα είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το εφιαλτικό της όραμα αν δεν συναντούσε το έδαφος γονιμοποιημένο με το μίσος κατά των Εβραίων». Για τον πρόεδρο Herzog, ο αντισημιτισμός είναι ακόμα εδώ και η άρνηση του Ολοκαυτώματος εξακολουθεί να υπάρχει, με νέα προσωπεία και μέσω νέων διόδων – ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. «Η απόσταση μεταξύ μιας ανάρτησης στο Facebook και του σπασίματος μνημάτων σε ένα νεκροταφείο είναι μικρότερη από ό,τι θα νόμιζε κανείς», δήλωσε. «Τα ανισόρροπα tweets μπορούν να σκοτώσουν. Πραγματικά μπορούν.»
Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του αντισημιτισμού, τόνισε. Καλώντας τους ευρωβουλευτές να μην μείνουν αδρανείς μπροστά στην αύξηση του αντισημιτισμού, ο πρόεδρος Herzog τους κάλεσε να «διαβάσουν τα προειδοποιητικά σημάδια, να εντοπίσουν τα συμπτώματα της πανδημίας του αντισημιτισμού και να τον καταπολεμήσουν με κάθε κόστος.
Πρέπει να διασφαλίσετε ότι κάθε Εβραίος που επιθυμεί να ζήσει μια πλήρη εβραϊκή ζωή στις χώρες σας μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και χωρίς φόβο». Μέσω της εκπαίδευσης, της νομοθεσίας και όλων των άλλων εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, οι ευρωβουλευτές και η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν για την εξάλειψη του ρατσισμού, του μίσους και του αντισημιτισμού σε όλες τις μορφές τους. Ο πρόεδρος Herzog κάλεσε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει πλήρως τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος για τον αντισημιτισμό.
Το ΚΙΣΕ για την Ημέρα Μνήμης
Η δέσμευση στη διατήρηση της μνήμης, η προώθηση της παιδείας μέσω πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του αντισημιτισμού, ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν, την Τετάρτη, στα γραφεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος το προεδρείο του ΚΙΣΕ, η ειδική απεσταλμένη της Ελλάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προάσπιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος πρέσβυς Χρυσούλα Αλειφέρη και ο προκάτοχός της πρέσβυς Δημήτρης Γιαννακάκης.
Μετά το πέρας της συνάντησης, φωτογραφήθηκαν κρατώντας χαρτιά με την επιγραφή #WEREMEMBER, συμμετέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σχετική εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που ξεκίνησε προ ετών -με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC)- ως εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διατήρηση της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Ναζισμού.
«Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Γερμανική και τη Βουλγαρική ζώνη Κατοχής της Ελλάδας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1943 οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, του Διδυμοτείχου, της Νέας Ορεστιάδας και του Σουφλίου, φορτώθηκαν στα τρένα χωρίς επιστροφή με προορισμό το Άουσβιτς- και η ευθύνη μας για τη μεταλαμπάδευση της Μνήμης είναι ιερή αποστολή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ για την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
«Θυμόμαστε», προσθέτει, «το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι- τιμούμε τη μνήμη τους, ερευνούμε και μαθαίνουμε για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας του, για τις δυνάμεις του μίσους και του φανατισμού που επέτρεψαν να συμβεί, για τον μοναδικό στην ιστορία βιομηχανικό τρόπο εφαρμογής του, για την αδιανόητη -κι όμως πραγματική- αδιαφορία όλου του “πολιτισμένου” κόσμου που απέστρεψε το βλέμμα όταν ορδές Εβραίων οδηγούνταν στα τρένα εκτοπισμού κι όταν εξοντώνονταν στα ναζιστικά κρεματόρια. Παράλληλα, μνημονεύουμε τις φωτεινές μορφές των ηρώων που αγωνίστηκαν ενάντια στον Ναζισμό, τις φωτεινές εξαιρέσεις των “Δικαίων των Εθνών” που με αυτοθυσία κι ανθρωπιά άνοιξαν το σπίτι τους και την αγκαλιά τους για να σώσουν, Εβραίους συμπολίτες. Το παράδειγμά τους διδάσκει και εμπνέει!».
«Θυμόμαστε το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον!», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.
Η εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος #WeRemember
Το #WeRemember, που συνεχίζεται και φέτος, έχει ως στόχο να δηλωθεί δημόσια η αντίθεση στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή μίσους και ρατσισμού και να προβληθούν η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και για το 2023 πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία θα έχουν τα εθνικά Κοινοβούλια και Δήμοι ανά τον κόσμο, που θα φωταγωγήσουν εμβληματικά κτίρια με το λογότυπο της εκστρατείας και μήνυμα για το Ολοκαύτωμα. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει και φέτος με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και πολλών Δημαρχείων ανά την Ελλάδα, το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιανουαρίου 2023.
Όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία, καλούνται να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο hashtag #WeRemember, φωτογραφίες και υλικό για το Ολοκαύτωμα ή ν’ αναρτήσουν τη φωτογραφία τους κρατώντας ένα χαρτί με την επιγραφή #WeRemember.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΕ.