Την αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» εγκαινίασε χθες στο Maison de l’UNESCO, στο Παρίσι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του εορτασμού της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.
Η έκθεση, εμπνευσμένη από τον ομώνυμο στίχο του Οδυσσέα Ελύτη στο «Άξιον Εστί», παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας και της γραφής μέσα από επιλεγμένα κείμενα, εποπτικό υλικό και αντίγραφα αρχαίων έργων. Αναδεικνύεται ο ρόλος της ελληνικής ως της αρχαιότερης ζωντανής γλώσσας της Ευρώπης, με αδιάλειπτη παρουσία τεσσάρων χιλιετιών, και η συμβολή της στη διαμόρφωση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Στην ομιλία της, η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε την έκθεση «συνοπτικό πανόραμα της ιστορικής διαδρομής της ελληνικής γλώσσας», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική υπήρξε το θεμέλιο του ευρωπαϊκού λόγου, της επιστημονικής ορολογίας και της δημοκρατικής σκέψης. Όπως ανέφερε, η γλώσσα εξελίχθηκε δημιουργικά μέσα στους αιώνες, διατηρώντας τη συνέχεια και τη ζωντάνια της έως τη σύγχρονη νεοελληνική.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή της ελληνικής στη γέννηση και εξέλιξη του αλφαβήτου, στη δομή των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και στην καθιέρωσή της ως οικουμενικό μέσο έκφρασης της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών.
Η έκθεση σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στους χώρους της UNESCO. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους διεθνώς.
Μετά τα εγκαίνια, η Λίνα Μενδώνη συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην UNESCO, αφιερωμένη επίσης στην ελληνική γλώσσα, με αναγνώσεις κειμένων από την αρχαία και σύγχρονη γραμματεία και μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών.
Στο περιθώριο της επίσκεψης, η υπουργός είχε συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή της UNESCO, Khaled El-Enany, και την υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λίνα Κασσιανίδου.








