Συνεχίζεται η ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr.
Για τον Ιούνιο 2022, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή επιλέγει και σχολιάζει ένα μοναδικό χρηστήριο έλασμα με εγχάρακτο σχέδιο κλειδιού, διαχρονικού μαγικού φυλακτού για την προστασία της εγκυμοσύνης και της διευκόλυνσης του τοκετού. Το μολύβδινο έλασμα του α΄μισού 5ου αι. π.Χ. εκτίθεται στην Αίθουσα 6 για για το ιερό της Δωδώνης.
Την προστατευτική δύναμη ενός επιστήθιου σταυρού – λειψανοθήκης του 9ου μ.Χ. αι. επιλέγει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Αθηνά Ζωγάκη με τον εύγλωτο τίτλο «Φυλακτήριον δέ μή βαστάσης εἰ μή σταυρόν». Πρόκειται για τα σπουδαιότερα φυλακτά των Βυζαντινών που τα φορούσαν ως εγκόπλια κρεμαστά στο στήθος. Ο σταυρός- λειψανοθήκη αποτελεί προϊόν κατάσχεσης αρχαιοκαπηλίας και εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Ιουνίου, αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email leptomeries 100@ gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.
Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.