Τρίτη 15.10.2024
More

    50 χρόνια μετά, οι Γαβρισιοί θυμούνται τον δικό τους ήρωα

    Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο για τον Συνταγματάρχη Σταύρου που σκοτώθηκε κατά τη δεύτερη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

    Μία από τις πολλές άγνωστες στις νεότερες γενιές, ιστορίες αξιωματικών και στρατιωτών, ηρώων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το νησί της Κύπρου από τη διπλή τουρκική εισβολή του 1974 είναι και αυτή του Συνταγματάρχη Πεζικού Σωτήριου Σταύρου από τους Γαβρισιούς του δήμου Ζίτσας. Ένας Γιαννιώτης αξιωματικός που κλήθηκε να μεταβεί στην Κύπρο από την Καβάλα όπου υπηρετούσε, συμμετείχε ως επικεφαλής αξιωματικός μονάδων σε φονικές μάχες και σε μία από αυτές, στον Κορνόκηπο της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1974 έπεσε νεκρός. Ο Συνταγματάρχης Σταύρου περιλαμβανόταν από την αρχή στη λίστα των αγνοούμενων καθώς δεν εντοπίστηκε παρά μόνο μετά από δεκαετίες, όταν οι έρευνες και ο εντοπισμός των λειψάνων του μαζί με άλλων ηρώων σε ομαδικό τάφο, οδήγησε στη συνέχεια στην ταυτοποίησή του μέσω της ανάλυσης του γενετικού υλικού. Τα λείαναν  που αποδόθηκαν στον Σωτ. Σταύρου επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια και παραδόθηκαν στη σύζυγο, στα παιδιά και στα εγγόνια του.

    Στο χωριό Γαβρισιοί του δήμου Ζίτσας, μισόν αιώνα μετά, κανείς δεν τον έχει ξεχάσει και το πρωί της Κυριακής, όπως γίνεται κάθε χρόνο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του, στην κεντρική πλατεία του χωριού, εκεί όπου υπάρχει και η μαρμάρινη πλάκα με τη φωτογραφία του. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους συγγενείς του και από εκπροσώπους φορέων.

    Στους Γαβρισιούς βρέθηκε για την συγκινητική εκδήλωση ο Ευάγγελος Σταύρου, ανιψιός του εκλιπόντος που ήταν στο χωριό όταν ο θείος του επέστρεψε από την Καβάλα για να χαιρετίσει τους συγγενείς του και να μεταβεί στην Κύπρο.

    «Τον θυμάμαι να πηγαίνει στα χωράφια που είχε ο παππούς μου και πατέρας του τα ζώα, κρατώντας ένα ξύλο στα χέρια του και να επιστρέφει μετά στο σπίτι. Έχω ζωντανή την εικόνα του να είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να κοιτά το ταβάνι πολύ σκεπτικός. Στις 20 Ιουλίου του 1974 έστειλε το τελευταίο γράμμα από την Κύπρο και στη συνέχεια δεν είχαμε νέα του. Το επιτελείο τον είχε εντάξει στη λίστα των αγνοουμένων και εμείς μάθαμε μετά από χρόνια, ότι ταυτοποιήθηκαν τα λείψανά του και επεστράφησαν στην Ελλάδα και στην οικογένειά του. Ήταν ένας ήρωας που θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τιμούμε τη μνήμη του», ανέφερε ο κ. Σταύρου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από τους Γαβρισιούς, Δημ. Παππάς.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ