«Από τον Αριστοτέλη στη Σύγχρονη Βιολογία» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ζαχαρία Σκούρα, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Ο Ζαχαρίας Σκούρας διετέλεσε Καθηγητής Γενετικής, Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Διετέλεσε επίσης, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της ΕΗΜ, Ν. Τζιμογιάννη.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στη διερεύνηση της βιολογικής πολυπλοκότητας και των αλληλοεπιδράσεων του γενοτύπου, του περιβάλλοντος και του φαινοτύπου. Έδωσε διαλέξεις και συμμετείχε σε εκπομπές ραδιοφώνου, τηλεόρασης και διαδικτύου με κύριο άξονα τις αντιλήψεις για τη ζωή, τη φύση και την κοινωνία, προσπαθώντας να συνδυάσει την επιστημονική λογική, το φιλοσοφικό στοχασμό και την καθημερινότητα. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο κ. Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ