79 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές, μεθόδευσαν, σχεδίασαν, υλοποίησαν και ολοκλήρωσαν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία των αιώνων για την πόλη των Ιωαννίνων, την εξόντωση της κοινότητας των Γιαννιωτοεβραίων, στέλνοντάς τους στα κρεματόρια.
Ελάχιστοι εκείνοι που τα κατάφεραν, επέζησαν και είχαν την ευκαιρία να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές τη φρίκη που έζησαν στα κρεματόρια, αλλά και όσα προηγήθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων και όσα ακολούθησαν επίσης, με μία ακμάζουσα κοινότητα με ιστορία πολλών αιώνων, να οδηγείται στην εξόντωση. Τη μνήμη των Γιαννιωτών και συνολικά των Ελλήνων Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τίμησαν από κοινού για μία ακόμη χρονιά, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ για την 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο το βράδυ του Σαββάτου.
Τις κεντρικές ομιλίες έκαναν η Μαρία Στρατσάνη, Δρ. Φιλοσοφίας, Τέως διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα: «Η τέχνη στα στρατόπεδα του θανάτου» και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου με θέμα: «Η θεωρία της ευγονικής από την εποχή του Δαρβίνου ως το Ολοκαύτωμα».
Χαιρετισμό απηύθυναν στην αρχή της εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου για θέματα πολιτισμού Χρ. Παπαδόπουλος, που διάβασε το μήνυμα του Μ. Ελισάφ, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελ. Ακονίδου και ο Βίκτωρ Ελιέζερ, Γεν. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ