Παρασκευή 22.11.2024
More

    Η αρχαία Δωδώνη στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

    Το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση ενός επιστημονικού διαλόγου για το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου

    Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την εκπόνηση των μελετών και κυρίως από τις εργασίες αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν, θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου για την αρχαία Δωδώνη, τον προσεχή Νοέμβριο.

    Η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου έχει ήδη ξεκινήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον δήμο Δωδώνης, που είναι συνδιοργανωτής και ήδη έχουν αποσταλεί οι σχετικές προσκλήσεις συμμετοχής κορυφαίων επιστημόνων της αρχαιολογίας, εντός και εκτός Ελλάδος.

    Το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου που θα έχει τίτλο «Η αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης – Τεχνογνωσία και προβληματισμοί», θα είναι η ανάπτυξη ενός επιστημονικού διαλόγου που θα βασίζεται στις εμπειρίες, τους προβληματισμούς, τη δεοντολογία, αλλά κυρίως στην τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε σε διάφορα επιστημονικά πεδία, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου.

    Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο κάτω κοίλο του θεάτρου και στους πλευρικούς αναλημματικούς τοίχους, όπως επίσης και η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού, με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη συνέχιση των εργασιών στο άνω κοίλο, αποτέλεσαν την αφορμή για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

    Επιτεύγματα και προβληματισμοί

    Όπως αναφέρεται άλλωστε, στο πρώτο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στους προσκεκλημένους από την επιστημονική κοινότητα, οι μελέτες και οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, κλήθηκαν να επιλύσουν μία σειρά πολυεπίπεδων ζητημάτων. Τέτοια ήταν και είναι η συντήρηση του υλικού κατασκευής του μνημείου, η αποκατάστασή του στην αρχική μορφή, μετά τις εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες του 1960, η χρήση των νέων υλικών και η διαμόρφωση μίας νέας αισθητικής.

    «Επίσης όμως, στο περιθώριο των κύριων επιστημονικών και δεοντολογικών προβληματισμών τέθηκαν και αντιμετωπίστηκαν τεχνικά ζητήματα οργάνωσης του εργοταξίου και του ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης του έργου. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση κοινών προβληματισμών και προσπάθεια ανάδειξης ενός καινοτόμου διεπιστημονικού πλαισίου κατευθύνσεων που να διασφαλίζει την διεπιστημονικότητα και ποιότητα των επεμβάσεων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ενημερωτικό σημείωμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

    Το διεθνές συνέδριο θα διεξαχθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, σε ημερομηνίες και με πρόγραμμα που καταρτίζεται αυτήν την περίοδο και θα ανακοινωθεί επισήμως, μόλις οριστικοποιηθεί.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ