Πέμπτη 21.11.2024
More

    Η μουσική των εβραίων γυναικών στην Ελλάδα

    Ένα ταξίδι του Κρίστοφερ Κινγκ με την Αμαλία Βάκα, την Ρόζα Εσκενάζυ και την Στέλλα Χασκίλ

    Η Αμαλία Βάκα, η Ρόζα Εσκενάζυ και η Στέλλα Χασκίλ, τρεις εβραίες τραγουδίστριες του περασμένου αιώνα, η πρώτη Ρωμανιώτισσα των Ιωαννίνων και οι άλλες δύο Σεφαραδίτισσες από τη Θεσσαλονίκη, με τις φωνές και τα τραγούδια τους, «ταξίδεψαν» νοερά τους δεκάδες παρευρισκόμενους στη Συναγωγή των Ιωαννίνων το απόγευμα της Κυριακής σε μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη εκδήλωση.

    Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε τη μία από τις τρεις παρόμοιες διαλέξεις, που επιμελήθηκε ο αμερικανός εθνομουσικολόγος Κρίστοφερ Κινγκ, αφιερωμένες στην περιθωριοποιημένη και άγνωστη εν πολλοίς ιστορία της μουσικής των εβραίων γυναικών στην Ελλάδα, με τις άλλες δύο να παρουσιάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

    Στις διαλέξεις αυτές, όπως και την Κυριακή στη Συναγωγή των Ιωαννίνων, ο κ. Κινγκ, έπαιξε αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών

    αυτών των μουσικών, που διασώζονται και παρουσίασε ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα συζητώντας τη σχέση μεταξύ της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των εβραίων καλλιτεχνών που είτε έζησαν στην Ελλάδα είτε έπαιξαν εκτενώς στη χώρα πριν μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

    Τις μουσικές συναντήσεις συντόνισαν η Μαριάννα Σκυλακάκη (δημοσιογράφος), η Αθηνά Κατσανεβάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, μέλος ΕΕΠ, Εθνομουσικολογία-Παραδοσιακό Τραγούδι) και η Κατερίνα Καφεντζή (ιστορικός, μουσική επιμελήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός).

    Ο Κρίστοφερ Κινγκ είναι αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ηπειρώτικο Μοιρολόι». Τα τελευταία χρόνια ζει στο Ζαγόρι και στην Κόνιτσα.

    Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πλούσια μουσική παράδοση που δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, την οποία η ελληνική κοινωνία οφείλει και μπορεί να ενσωματώσει στο σύγχρονο διάλογο για τον πολιτισμό της χώρας. «Και οι τρεις γυναίκες ήταν πρωτοπόρες στην τέχνη τους, εκφράζοντας όμως και τον μόχθο για τη ζωή και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ήταν όμως γυναίκες, ελληνίδες και εβραίες και ο συνδυασμός αυτός ήταν εμπόδιο για την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ελισάφ.

    Ακολούθησε ζωντανή εκτέλεση κάποιων κομματιών από ένα μικρό μουσικό σχήμα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ