Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μία διεθνής αναγνώριση στο πολυφωνικό τραγούδι

    Με την ένταξη του Πολυφωνικού Καραβανιού στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

    Την ικανοποίησή του εκφράζει το Πολυφωνικό Καραβάνι για την ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής με την οποία εγγράφεται στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα.

    «Μια τεράστια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι που αντανακλά και στηρίζεται στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι. Μια μεγάλη ενθάρρυνση για την Κοινότητα Πολυφωνίας, για όλους όσοι πασχίζουν για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού», σημειώνεται.

    Να σημειωθεί ότι στην απόφασή του το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης συγχαίρει την Ελλάδα για την υποβολή μιας υποδειγματικής υποψηφιότητας, με ένα πρόγραμμα διαφύλαξης που ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία των πρωτεργατών της  μη κερδοσκοπικής «Άπειρος» και είναι βαθιά συνδεδεμένο με την κοινότητά του ενώ  ανταποκρίνεται με υποδειγματικό τρόπο στους κινδύνους που απειλούν το πολυφωνικό τραγούδι. Επαινεί, επίσης, για την ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και δημιουργική προσέγγιση που συνέβαλε στην προσαρμογή του πολυφωνικού τραγουδιού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικό πλαίσιο, με τη μετακίνηση από την ύπαιθρο στα αστικά περιβάλλοντα και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων.

    Όπως αναφέρεται ως προς το χρονικό, η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2019. Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη, ενδεικτικά, από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του. Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή και πέμπονται εγκάρδιες ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, Γιάννη Δρίνη και Ιωάννα Τζαβάρα που φρόντισαν για την προετοιμασία και την αρτιότητα του φακέλου της πρότασης, σε συνεργασία με τους κυραντζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά.

    Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από ένα παραμεθόριο χωριό, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκεί όπου είναι η έδρα της διοργανώτριάς του, αστικής μη κερδοσκοπικής “Άπειρος”. Και από τότε, σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. Ανέδειξε συστηματικά τα κοινά στοιχεία του πολυφωνικού τραγουδιού δώθε κι απέκει από το σύνορο και τη συνάντηση με τις πολυφωνίες των γειτονικών λαών. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε σε μια νέα “άνοιξη πολυφωνίας” στις πόλεις, σε σειρά αστικών κέντρων με επίκεντρο την Αθήνα, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας.

    Το Πολυφωνικό Καραβάνι «νιώθει τιμή κι ευγνωμοσύνη για όλους τους συνταξιδιώτες του, όλα αυτά τα χρόνια, για τους ύστατους βιωματικούς ερμηνευτές, τους ακρίτες της πολυφωνίας, για τους ομίλους, τα σχήματα, τις αυτοσχέδιες πολυφωνικές παρέες, για όσους στήριξαν πολύπλευρα τη δράση του – πρόσωπα και φορείς, για όσους κρατάνε το πολυφωνικό τραγούδι ζωντανό και στις πόλεις, μεταλαμπαδεύοντας το ρίγος, το σφρίγος, το πρέπος του στους σημερινούς ιχνηλάτες του, τους αυριανούς σκυταλοδρόμους. Η μέρα αυτή είναι μέρα χαράς, δικαίωσης και ενθάρρυνσης για όλη την κοινότητα του πολυφωνικού τραγουδιού. Η παγκόσμια αναγνώριση του Πoλυφωνικού Καραβανιού, με την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές, είναι ένα κορυφαίο βήμα προβολής για το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, ένας κορυφαίος σταθμός στο μεγάλο ταξίδι των φωνών, μια εξαιρετική αφετηρία για τις μελλοντικές διαδρομές του! Γιατί το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο», καταλήγει.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ