Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού φέτος 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ξεκίνησε και η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις του και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021, όπως ανακοινώθηκε χτες.
Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ σχεδιάζει μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Επίσης, όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ότι θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσουμε το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει. Για εμάς ήταν πάντα προτεραιότητα η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η ανάδειξη των συντελεστών των ελληνικών ταινιών», σημειώνουν οι διοργανωτές, οι οποίοι βασισμένοι στην εμπειρία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επεξεργάζονται και μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες.
Στόχος για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι «να ανακαλύψουμε νέους τρόπους προσέγγισης της έννοιας «υβριδικό» φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής. Έτσι, ετοιμάζουμε υβριδικά μοντέλα, χωρίς να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο και εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, βάζοντας στο τραπέζι και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες του», όπως αναφέρουν.
Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για την 23η διοργάνωση είναι 4 με 14 Μαρτίου.
Σινεμά και Ψυχανάλυση
Μία διαδικτυακή προβολή και συζήτηση
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ψυχαναλυτικό Κύκλο Θεσσαλονίκης και την Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΚΣΠΑ) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής παρουσιάζουν και φέτος τη σειρά εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα προβληθεί online η ταινία Ο πατέρας (2019) των Πέταρ Βαλτσάνοφ και Κριστίνα Γκρόζεβα, που έχει βραβευθεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ του Karlovy Vary του 2019, ενώ είναι και η επίσημη υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του 2021. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για προβολή στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (online.filmfestival.gr) την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ενώ όσοι παρακολουθήσουν την ταινία θα μπορούν να συμμετέχουν και στην συζήτηση που την πλαισιώνει την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 17:00 – 19:00. Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή στις 10.00.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ