Επιστημονική Επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας για την ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο. Οι ενέργειες της Επιτροπής, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου.
Την Επιτροπή απαρτίζουν οι: Κατσίκης Απόστολος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωγραφίας & Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατσικούδης Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ηλίας Σκουλίδας, Επίκουρος Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κολιός Βασίλειος, Δρ. Φιλολογίας, Ράρρας Φώτιος, Δημοτικός Σύμβουλος, Πάικας Σπυρίδων, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής ,είζονος Αντιπολίτευσης, Σιάτρας Σπυρίδων, Δημότης Ζίτσας (Γραμμένο).
Τα μέλη της Επιτροπής έχουν προχωρήσει σε ενέργειες στρατηγικού σχεδιασμού τις οποίες ανέπτυξαν διεξοδικά στο Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο σε πρόσφατη συνάντησή τους.
Συγκεκριμένα:
- Έχουν προχωρήσει στην οριοθέτηση των στόχων και των σκοπών του υπό ίδρυση Μουσείου, διασφαλίζοντας τον εκπαιδευτικό και ιστορικό του ρόλο.
- Έχουν επιλέξει τους κατάλληλους χώρους εντός του σχολικού συγκροτήματος Γραμμένου (Καπλάνειος Σχολή) για τη φιλοξενία των εκθεμάτων και των λειτουργιών του Μουσείου.
- Έχουν καθορίσει τις βασικές θεματικές ενότητες/πεδία (π.χ., Παιδεία-εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, ίδρυση/συντήρηση εκκλησιών και ιδρυμάτων) και τα αντίστοιχα συναφή αντικείμενα των εκθεμάτων.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας για τη συγκέντρωση και επεξεργασία υλικού. Τα μέλη της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού που αφορά:
- Στη γενέθλια γη των ευεργετών, δηλαδή το Γραμμένο, καλύπτοντας τη γεωγραφία και την ιστορική του πορεία καθώς και
- Στις εμβληματικές προσωπικότητες εθνικών ευεργετών που έλκουν την καταγωγή τους από το Γραμμένο, και γενικότερα το Δήμο Ζίτσας όπως είναι οι Αδελφοί Ζωσιμάδες, ο Ζώης Καπλάνης, ο Ιωάννης Δομπόλης, ο Γεωργίου Σταύρου κ.ά.
Ως αποτέλεσμα της πρώτης φάσης έρευνας, έχουν ήδη συγγράψει:
- Ένα κείμενο για τη γεωγραφία και την ιστορική πορεία του Γραμμένου.
- Τα βιογραφικά των οικογενειών Ζωσιμά, Ζώη Καπλάνη, Γεωργίου Σταύρου και Ιωάννη Δομπόλη.
- Το χρονολόγιο της ίδρυσης της περιωνύμου Ζωσιμαίας Σχολής και της Καπλανείου Σχολής.
Επίσης, έχουν μελετήσει το εθνικό και διεθνές θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου.
Η συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία υλικού για τον εμπλουτισμό του Μουσείου είναι συνεχής και τα μέλη της επιτροπής καλούν όλους, όσοι έχουν στην κατοχή τους υλικό να το παραχωρήσουν προς έκθεση στο Μουσείο.
«Στόχος όλων είναι το υπό ίδρυση Μουσείο να αποτελέσει έναν ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και εκπαιδευτικό κέντρο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών και μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες τους στις νεότερες γενιές», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.