Κυριακή 19.01.2025
More

    Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης εργαζομένων στον Πολιτισμό

    Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει σήμερα τα μέτρα στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού. 

    Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει σήμερα στη μία το μεσημέρι, μαζί με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, τα μέτρα στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού.

    Η ανακοίνωση θα γίνει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και θα προβληθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1 και σε live streaming από το YouTube και τα social media της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Χθες οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στη σύσκεψη  συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, συζητήθηκε η ένταξη του κλάδου στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναλυτικά  οι πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση από γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, «οι δράσεις αυτές θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες».

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Πολιτισμό

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 12:00, τα σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών) καθώς και άλλοι φορείς της τέχνης και του πολιτισμού. «Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα», επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους και ζητούν από την κυβέρνηση «να σταματήσουν η κοροϊδία και οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί» και να ληφθούν μέτρα στήριξης.

    Η κοινή ανακοίνωση των σωματείων

    «Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.

    Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!

    Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του, είναι ανίσχυρος. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ενώσαμε τις φωνές μας με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους.

    Πρωτοστατήσαμε συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές.

    Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που δημιουργήθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.

    Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα.

    Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργαζόμαστε εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021.

    Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε.

    Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία μας επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας. Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία , οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.

    Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

    • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
    • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
    • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
    • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
    • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
    • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

    Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δε σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ