Σάββατο 23.11.2024
More

    «Φουστανέλες και χλαμύδες-Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930»

    Παρουσίαση βιβλίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

    Ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το βιβλίο της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου και Καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Χριστίνας Κουλούρη με τίτλο: «Φουστανέλες και χλαμύδες-Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

    Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι:

    • Βαγγέλης Καραμανωλάκης,
      Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Ιστοριογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    • Άγγελος Παληκίδης,
      Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
    • Γιάννης Παπαθεοδώρου,
      Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Ξεκινώντας από το 1821, γενέθλια πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και φθάνοντας στο 1930, όταν γιορτάζεται η επέτειος των πρώτων εκατό χρόνων ανεξαρτησίας, το βιβλίο αυτό αναλύει τις πολιτισμικές πρακτικές μέσω των οποίων αναπαριστάνεται, σκηνοθετείται, επιτελείται και «καταναλώνεται» το παρελθόν στο δημόσιο χώρο. Πρόκειται για μια κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της μνήμης κατά τον πρώτο κρίσιμο αιώνα του ελληνικού κράτους, όταν διαμορφώνεται ο Κανόνας της ιστορικής μνήμης που ορίζει και στηρίζει την εθνική ταυτότητα. Ο τρόπος που θυμόμαστε σήμερα την Ελληνική Επανάσταση, το πάνθεον των ηρωικών μορφών, η σχέση αρχαίας και νέας Ελλάδας και η θέση του Βυζαντίου συνδέονται με τόπους μνήμης, υλικούς και συμβολικούς, που οικοδομήθηκαν εκείνη την εποχή.

    Πώς η ελληνική κοινωνία απομνημόνευσε το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν της – την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση και την «πολεμική δεκαετία» 1912-1922; Πώς η πολιτισμική μνήμη συνδέθηκε με τις πολεμικές εμπειρίες (νίκη ή ήττα, μαζικός θάνατος και πένθος, ήρωες και μάρτυρες); Πώς η νοηματοδότηση και η ερμηνεία του παρελθόντος έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή σύγκρουσης ανάμεσα σε τοπικές και κοινωνικές ομάδες; Με έμφαση στην επιθυμία των ανθρώπων να «δουν» και να «βιώσουν» το παρελθόν, η μελέτη αξιοποιεί ένα μεγάλο εύρος πηγών, όπως ελαιογραφίες, λιθογραφίες, φωτογραφίες, μνημεία (ανδριάντες, προτομές, μνημεία πεσόντων), τελετές μνήμης και εθνικές επετείους, σκηνοθετημένα ιστορικά δρώμενα, tableaux vivants, αναβιώσεις αρχαίου δράματος και αρχαίων εθίμων, παρελάσεις και λαϊκά εμπορικά θεάματα. Η δραματοποίηση της ιστορίας και η ενσυναίσθηση, η επιδίωξη της αυθεντικότητας μέσω της αληθοφάνειας και εν τέλει η παραπλάνηση και η ψευδαίσθηση προσεγγίζονται ως στοιχεία μιας νεωτερικής ιστορικής συνείδησης που αναδύεται σχεδόν ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρώπη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

    Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 26510 83940 (εσωτ. 158) καθημερινά 10:00 – 14:00 (εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ