Στο όριο της απρέπειας σε βάρος της προπονήτριας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Σελέν Ερντέμ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ γενικότερα κινήθηκαν οι δηλώσεις του προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού κ. Νίκλα μετά το τέλος της αναμέτρησης των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, το μεσημέρι του Σαββάτου. Χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως προφανής λόγος οι γηπεδούχοι επιχείρησαν πριν την έναρξη του αγώνα να θέσουν ζήτημα για την παρουσία της Τουρκάλας προπονήτριας στον πάγκο του ΠΑΣ, με πρωτοβουλία του τεχνικού τους, κάτι που δεν είχε συνέχεια όμως, χάρη και σε άνωθεν παρέμβαση της Ομοσπονδίας.
Αιτία και αφορμή, αλλά στην ουσία πρόκειται περί πρόφασης, το ότι η προπονήτρια του ΠΑΣ δεν έχει ακόμη στα χέρια της την αναγνώριση της εξομοίωσης του πτυχίου που διαθέτει και το οποίο είναι το ανώτερο που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα γυναικών, και ως εκ τούτου δε δικαιούται να καθίσει (ακόμη) ως πρώτη προπονήτρια στον πάγκο της ομάδας. Το γραφειοκρατικό και διαδικαστικό αυτό ζήτημα είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς να λυθεί εντός των ημερών καθώς απέμεναν κάποιες τυπικές αλλά απαραίτητες διατυπώσεις με την τουρκική πρεσβεία και το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη καθώς πρόκειται για μία εργαζόμενη σε χώρα μέλος της Ε.Ε προερχόμενη από τρίτη χώρα.
Διατυπώσεις άλλωστε που απαιτήθηκαν και έγιναν και στην περίπτωση του Τούρκου προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού κ. Άταμαν, χωρίς καμία ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα να θέσει το παραμικρό ζήτημα για την παρουσία του ή μη στον πάγκο του Παναθηναϊκού μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας. Βρέθηκε όμως ο κ. Νίκλας, προπονητής του Ολυμπιακού, προφανώς σε συνεννόηση και σε ανοιχτή γραμμή με το συνδικαλιστικό σωματείο των Ελλήνων προπονητών να δημιουργήσει ζήτημα για την παρουσία της κας Ερντέμ στον πάγκο του ΠΑΣ, σε ένα παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων που τις χωρίζει αγωνιστικά η ημέρα με τη νύχτα και αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την εξέλιξη του μεταξύ τους αγώνα.
Ένα παιχνίδι όμως στο οποίο η Σελέν Ερντέμ – για να μην προκληθεί καμία επιπλέον αναστάτωση – δε σηκώθηκε καν από τη θέση της στον πάγκο για να δώσει οδηγίες, κάτι που έκανε ο βοηθός της κ. Καρατζένης!
Δηλώσεις που επιπλέον αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης όσων ασχολούνται με το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα που γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοσιότητα που απέκτησε ξαφνικά το ελληνικό πρωτάθλημα σε διεθνές επίπεδο με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΣ από την Τουρκάλα προπονήτρια. Η Τουρκάλα προπονήτρια και το όνομά της, όπως και το όνομα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ παίζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα της αθλητικής επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό φάνηκε και με τη συνέντευξη της κας Ερντέμ σε κορυφαία εφημερίδα
(Τα ΝΕΑ) πανελλαδικής κυκλοφορίας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από την πρόσληψη της κας Ερντέμ, γιατί ακόμη και η προπονητική στο γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά ενός «κλειστού κλαμπ» για πολύ λίγους…
Ερντέμ: «Θέλω να φτιάξουμε ένα success story στον ΠΑΣ»
Η προπονήτρια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στη συνέντευξη στα «Νέα» μίλησε για την απόφασή της να έρθει στην Ελλάδα, για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, τους στόχους που έχει θέσει, αλλά και για την καθημερινότητά της.
«Η πρόταση από τον ΠΑΣ ήρθε ξαφνικά στα χέρια μου, αλλά την αποδέχθηκα χωρίς πολλή σκέψη. Παρακολούθησα έναν αγώνα του κι αμέσως είπα ότι πρέπει να δουλέψω σε αυτή την ομάδα και αυτή την πόλη. Ανοίγω ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου, για πρώτη φορά εκτός Τουρκίας κι έχω την ευκαιρία να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες και να εξελιχθώ επαγγελματικά. To ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό απ’ όσο φαίνεται. Ξεχωρίζει για την ευφυΐα των προπονητών του, την έμφασή τους στην τακτική και την ενέργεια των παικτριών του. Από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια ομάδα με δυνατότητες και θέλω να την οδηγήσω στην κορυφή. Θέλω να φτιάξουμε ένα success story εδώ και είμαι ενθουσιασμένη με αυτή την προοπτική.
Πάντα πίστευα ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους. Και πράγματι, βλέπω πόσο θερμά με έχουν υποδεχθεί όλοι εδώ. Οι άνθρωποι της ομάδας, οι παίκτριες, ο κόσμος με έχουν κάνει να νιώσω πολύ άνετα. Υπάρχει μαχητικό πνεύμα στα Γιάννενα, που μου ταιριάζει απόλυτα. Κι έπειτα, ο τρόπος ζωής εδώ είναι αρκετά κοντά στον δικό μας. Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες, αλλά ήδη λέω ευτυχώς που ήρθα εδώ».
Η προπονητική είναι δουλειά για άνδρες ή για γυναίκες, ρωτήθηκε στη συνέχεια η προπονήτρια του ΠΑΣ.
«Είναι, πράγματι, δύσκολο να κερδίσεις τον σεβασμό και να αποδείξεις την προπονητική σου αξία όταν είσαι γυναίκα. Ωστόσο, προσπαθώ να μετατρέπω κάθε δυσκολία σε ευκαιρία. Πάντα αντιμετώπιζα σεξισμό, αλλά αυτό με έκανε ακόμα πιο δυνατή και φιλόδοξη. Δεν τα παράτησα ποτέ, γιατί έπρεπε να είμαι παράδειγμα για εκατοντάδες γυναίκες συναδέλφους μου, για τις οποίες ένιωθα υπεύθυνη. Πάντα δούλευα και συνεχίζω να δουλεύω πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο για να αποδείξω ότι μια γυναίκα προπονήτρια μπορεί να είναι καλύτερη από έναν άνδρα. Στο γήπεδο κατάφερα να υπερβώ τις προκαταλήψεις, αφήνοντας τις ικανότητές μου να μιλήσουν. Και πιστεύω ότι με τις επιτυχίες μου βοηθώ να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Επικοινωνώ εύκολα με τις παίκτριες και προσπαθώ όσο μπορώ να είναι επιτυχημένες όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στη ζωή τους. Δίνω έμφαση στο ομαδικό παιχνίδι. Είμαι πειθαρχημένη, δημιουργική, φιλόδοξη, εργατική και πάντα έτοιμη για νέες προκλήσεις. Δεν τα παρατάω ποτέ, είμαι μαχητική».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ