Τετάρτη 05.11.2025
More

    Στον αέρα το μέλλον του ΠΑΣ – Έκκληση για στήριξη

    Ήταν δεδομένο και παραμένει ζητούμενο για τον φετινό ΠΑΣ και την πορεία του αν θα τα καταφέρει να σταθεί όρθιος και αγωνιστικά αλλά και οικονομικά με τον Νίκο Σιόντη να έχει αναλάβει μία αποστολή αυτοκτονίας σαν καμικάζι όπως γράφαμε από το καλοκαίρι, έχοντας όμως στο πλευρό του μόνο λίγες τοπικές επιχειρήσεις και τους φιλάθλους.

    Ακόμη κι εκεί όμως υπάρχουν αντιστάσεις, που πλέον δεν είναι ούτε λογικές ούτε και δικαιολογημένες καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που ενώ έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, αναζητούν δικαιολογίες ή προφάσεις για να μην το κάνουν. Προφανώς είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει εάν και με ποιον τρόπο θα βοηθήσει την ομάδα του ΠΑΣ όμως αυτό που είναι επίσης αυτονόητο, είναι τουλάχιστον αυτοί που κουνούσαν το δάχτυλο και έκαναν υποδείξεις στο παρελθόν, να μην ασκούν και υψηλή κριτική και μάλιστα σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Το σύνθημα των φίλων του ΠΑΣ από το καλοκαίρι με το «εμείς θα σε κρατήσουμε Πανηπειρωτικέ» μπορεί να δονεί την ατμόσφαιρα στους «Ζωσιμάδες», δεν είναι όμως από μόνο του αρκετό όπως φαίνεται για να αντιστραφεί η πορεία, τουλάχιστον άμεσα. Ο κόσμος είναι αυτός που στάθηκε δίπλα στον Νικο Σιόντη, και ο κόσμος είναι αυτός που θα κληθεί να βοηθήσει και πάλι το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και αυξάνουν, ενώ τα έσοδα είναι μηδαμινά.

    Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά καθοριστική γιατί ήδη έχουν μπει σε μία σειρά οι διακανονισμοί των οφειλών έχει γίνει μεγάλη απομείωση αυτών, η ρύθμιση των χρεών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία εξυπηρετείται κανονικά, και θα είναι κρίμα κι άδικο να πάει χαμένη. Προφανώς υπάρχει και εκείνος ο κόσμος που περίμενε από την ομάδα να τον δικαιώσει αγωνιστικά, όμως για τον ΠΑΣ το πρωτάθλημα τώρα αρχίζει και στο εξής κάθε παιχνίδι θα είναι τελικός, επιζητώντας το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα για τα πλέι άουτ που θα είναι «αίμα και άμμος».

    Είναι «θαύμα επιβίωσης»

    Ακριβώς όμως επειδή και οι οικονομικές απαιτήσεις και ανάγκες είναι ασφυκτικές και επειδή η ομάδα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια πίστη για να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα και στο τέλος η σωτηρία, ο Νίκος Σιόντης απευθύνθηκε χθες με μία ανάρτησή του προς όλους εκείνους που βαφτίζουν ήδη ως «αποτυχία» τη φετινή πορεία του ΠΑΣ, υπενθυμίζοντας που βρισκόταν ο ΠΑΣ μέχρι το τέλος Ιουλίου και τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

    «Η επιστήμη λέει πως μια ομάδα χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να σταθεί. Εμείς πρέπει να το πετύχουμε στο μισό χρόνο. Με διπλάσια δουλειά, διπλάσιο πόνο, διπλάσια πίστη. Κι αυτό κάνουμε. Γιατί η ομάδα δεν έχει απλώς ανάγκες — έχει πληγές. Και τις κλείνουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Κι αν κάτι πρέπει να θυμόμαστε όλοι, είναι πως αυτή η ομάδα, με το ποδόσφαιρο που κατά διαστήματα παίζει, μόνο ομάδα που στήθηκε σε δεκαπέντε μέρες δεν θυμίζει.

    Το γεγονός ότι κατέβηκε στο πρωτάθλημα με μόλις δεκαπέντε ημέρες προετοιμασίας δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, γιατί αυτό που ζούμε είναι ποδοσφαιρικό θαύμα. Να ξεκινάς από το μηδέν, να στέκεσαι, να παλεύεις, να δείχνεις ποιότητα και καρδιά. Αυτό δεν είναι τύχη, είναι ψυχή, πίστη και υπέρβαση.

    Χωρίς προετοιμασία, χωρίς κορμό, χωρίς πόρους. Κι όμως, δουλεύουμε μέρα-νύχτα, στεκόμαστε, παλεύουμε. Σε άλλη χώρα θα το έλεγαν θαύμα επιβίωσης. Εδώ, κάποιοι το λένε “αποτυχία”. Ε λοιπόν, φτάνει», αναφέρει αρχικά ο κ. Σιόντης.

    Απαιτήσεις από όλους

    Στο δεύτερο σκέλος της ανάρτησης ο κ. Σιόντης είναι απολύτως ξεκάθαρος προς κάθε κατεύθυνση, ξεκινώντας από το ποδοσφαιρικό τμήμα.

    «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα αποτελέσματα που αξίζουμε, να ξεπεράσουμε κακοτυχίες και εξωαγωνιστικούς παράγοντες, να σταθούμε στο ύψος του ονόματος και της ιστορίας μας. Γιατί είμαστε ΠΑΣ — και ο ΠΑΣ δεν έχει δικαίωμα να λυγίσει. Δεν δίνουμε άλλοθι σε κανέναν. Από σήμερα, έχουμε τεράστιες απαιτήσεις απ’ όλους. Η περίοδος της κατανόησης τελείωσε. Από εδώ και πέρα, όλοι κρίνονται. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μόνο πράξεις, αποτελέσματα και σεβασμός στο σήμα που φοράμε στο στήθος».

    Εμφανώς – και δικαιολογημένα – ενοχλημένος από την κριτική που δέεται και ο ίδιος για την εμπλοκή του στα διοικητικά του ΠΑΣ ο κ. Σιόντης, είναι σαφής:

    «Δεν είμαι “επενδυτής” πίσω από ένα γραφείο, ούτε ιδιοκτήτης. Είμαι ένας άνθρωπος που μπήκε μπροστά για να εμπνεύσει, να ενώσει, να προκαλέσει τη συστράτευση και να δώσει το έναυσμα της σωτηρίας και της αναγέννησης του ΠΑΣ. Το ήξερα απ’ την αρχή, ήξερα πού πάω να μπλέξω. Ήξερα πως είναι πιο πιθανό να κουραστώ και να πληγωθώ. Αλλά μίλησε η καρδιά. Μίλησε η ψυχή. Κι αυτή δεν κάνει πίσω. Δεν θα επιτρέψω η προσπάθειά μου να γίνει θέαμα για καφενεία και πληκτρολόγια, ούτε θα δεχθώ κριτική από εκείνους που λείπουν όταν χρειάζονται. Δεν δίνω παράσταση, δίνω μάχη. Και σ’ αυτή τη μάχη, όποιος δεν στάθηκε δίπλα, δεν έχει δικαίωμα να στέκεται απέναντι.

    Ή τώρα ή ποτέ. Ή θα συστρατευτούμε όλοι, ή εγώ θα κάνω στην άκρη, με το κεφάλι ψηλά και τη συνείδηση καθαρή. Γιατί άλλο να μάχεσαι μόνος σου κι άλλο να πολεμάς σε τείχος σιωπής.

    Η οικονομική στήριξη ελάχιστη, οι χορηγοί μετρημένοι (τους χρωστάω ευγνωμοσύνη), οι φίλαθλοι στους «Ζωσιμάδες» 2.500 αντί για τουλάχιστον 5.000. Οι Partner Cards ελάχιστες, οι λογαριασμοί Snappi ούτε 100! Σύντομα, θα βάλουν για ακόμη μία φορά πλάτη, οι ΠΑΣολεδες με την κάρτα φιλάθλου! Και κάθε μέρα αναρωτιέμαι: Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ξυπνήσει αυτή η πόλη;».

    Μία ακόμη έκκληση στις επιχειρήσεις

    Καταλήγοντας ο κ. Σιόντης απευθύνει μία νέα έκκληση στις επιχειρήσεις της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια του ΠΑΣ.

    «Σε μια περιοχή γεμάτη ικανούς, καταξιωμένους και οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους, είναι αδιανόητο και ντροπιαστικό να σιωπούν όσοι μπορούν να βοηθήσουν. Πόση δικαιολογία χωράει η καρδιά σας πριν γίνει πέτρα; Η σιωπή σας έχει κόστος — και το τίμημα το πληρώνει ο ΠΑΣ, τα Γιάννενα, ο τόπος σας. Δεν είναι ντροπή να έχεις. Ντροπή είναι να μπορείς και να μη βοηθάς.

    Μερικοί — ελάχιστοι — στάθηκαν δίπλα και τιμούν το όνομά τους. Οι υπόλοιποι κρύβονται πίσω από δικαιολογίες και σιωπή. Μα η σιωπή, όταν ο τόπος σου χρειάζεται φωνή, είναι συνενοχή. Κι όποιος γυρίζει την πλάτη, ας ξέρει πως κάποτε η ίδια πόλη θα του τη γυρίσει πίσω.

    Κι όμως, παρά την κούραση και την απογοήτευση, εγώ ακόμα πιστεύω. Πιστεύω πως αυτή η ομάδα θα σταθεί ξανά στα πόδια της. Πως τα Γιάννενα θα θυμηθούν ποιος είναι ο ΠΑΣ. Γιατί όσο υπάρχει φλόγα, όσο υπάρχουν κάποιοι που παλεύουν με καθαρή ψυχή, ο ΠΑΣ δεν θα χαθεί», καταλήγει.

    Σάββατο με τον Ηρακλή

    Η ομάδα του ΠΑΣ επέστρεψε στις προπονήσεις για το επόμενο παιχνίδι με τον Ηρακλή εκτός έδρας το προσεχές Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 14.00 στο Καυταντζόγλειο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ