Εντύπωση προκαλούν τα πρώτα στοιχεία για τις μετακινήσεις και τα μηνύματα στο 13033 στο δεύτερο lockdown στην Ελλάδα
Το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, το 13033 έλαβε 4,7 εκατομμύρια SMS για μετακίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στην πρεμιέρα της καραντίνας του Μαρτίου είχαν σταλεί 1 εκατομμύριο μηνύματα, ενώ τις τρεις πρώτες ημέρες εκείνου του lockdown το 13033 είχε λάβει 4,4 εκατομμύρια μηνύματα.
Εξάλλου, το ζήτημα έθιξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν κατά τη διάρκεια του χθεσινού briefing μίλησε για 1 εκατομμύριο μηνύματα για άθληση το βράδυ της Κυριακής.
«Εστάλησαν πάνω από 1 εκατομμύριο SMS μετά τις 9 το βράδυ, για άθληση ή τέτοιου είδους δραστηριότητες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει απέναντί της τους εκτεταμένους ελέγχους, σημειώνοντας ότι το πρόστιμο έχει αυξηθεί.
Παράλληλα παρότρυνε τους πολίτες «αντί να πληρώνουν πρόστιμα, να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από το lockdown».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου- στο πρώτο lockdown στη χώρα μας για την πανδημία- κατά μέσο όρο στέλνονταν 2,6 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα για μετακινήσεις, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».
Σε όλη την Ελλάδα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των νέων μέτρων. Τη Δευτέρα, το 70% των οδηγών που ελέγχθηκε είχε προορισμό την εργασία του, ενώ το υπόλοιπο 30% μετακινήθηκε έχοντας στείλει SMS για παροχή βοήθεια σε άτομο με ανάγκη, αναφέρουν στοιχεία της Τροχαίας που επικαλείται η εφημερίδα.
Στο μεταξύ, σύγχυση έχει προκύψει με το αν το 13033 μπορεί να «κόψει» μία μετακίνηση. Χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ημερήσιο όριο για τον ίδιο κωδικό μετακίνησης, είπε στον ΑΝΤ1: «Δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας “κόψει”. Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».
Όμως, σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, το διέψευσε αυτό. «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ακόμη, ανέφερε ότι ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τα SMS, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα δεν αποθηκεύονται και ότι δεν χρεώνονται.