Παρασκευή 22.11.2024
More

    ΑΕΙ: Εκπνέει η προθεσμία για τις αλλαγές

    Κεραμέως: Τα ΑΕΙ να απαλλαγούν από βαρίδια για να προχωρήσουν μπροστά

    Την ανάληψη της ευθύνης από τα ίδια τα ΑΕΙ για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων ζήτησε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα ΑΕΙ πρέπει να απαλλαγούν από τα βαρίδια τους εάν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα πανεπιστήμια θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στην περίπτωση που δεν υιοθετήσουν κριτήρια ποιότητας. «Περνάμε σε μία εποχή με άμεση συσχέτιση της χρηματοδότησης με ποιοτικά κριτήρια», είπε.

    Ειδικότερα, τα δύο βασικά θέματα της Συνόδου Πρυτάνεων ήταν το αίτημα του υπουργείου να καταθέσουν προτάσεις συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και η λίστα κατάταξης των ΑΕΙ με βάση τα ποιοτικά κριτήρια που έθεσε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για το 20% της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

    Και για τα δύο υπάρχουν ΑΕΙ που αντιδρούν – είτε επειδή δεν θέλουν συγχωνεύσεις είτε διότι βρέθηκαν χαμηλά στη λίστα αξιολόγησης.

    Η υπουργός, απαντώντας εμμέσως στις διαμαρτυρίες των ΑΕΙ, συνδύασε τα δύο θέματα λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν «πανεπιστημιοποιήσεις» ΤΕΙ χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και σήμερα «παλαιά» Τμήματα ΤΕΙ –χωρίς προσωπικό και φοιτητές– αποτελούν βαρίδια που επηρεάζουν αρνητικά την ποιοτική αξιολόγηση των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλίας διευρύνθηκαν με απορρόφηση των ΤΕΙ της περιφέρειάς τους και στην κατάταξη της ΕΘΑΕΕ βρέθηκαν σε χαμηλές θέσεις, και γι’ αυτό διαμαρτύρονται. Ενδεικτικά η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα γεωπονικά τμήματα αυξήθηκαν από τρία σε δέκα, τα Διοικητικής Επιστήμης σε έξι από ένα, των μηχανικών σε 71 από 46, ενώ έγιναν σχολές με τμήματα σε τέσσερις πόλεις. Παράλληλα, πρότεινε στα ΑΕΙ να επανασχεδιάσουν τα προγράμματα σπουδών τους με βάση και τις δεξιότητες που ζητούν οι κλάδοι της αγοράς, όπως της πληροφορικής. Στο σημείο αυτό ο αντιπρύτανης του Παν. Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος σημείωσε ότι δεν μπορεί να επέμβει η αγορά στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών.

    aei-ekpneei-i-prothesmia-gia-tis-allages0

    «Η ουσία είναι πως κανείς δεν αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν με την “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ το 2018-19, διότι δεν θέλει να παραδεχθεί τις ευθύνες του», παρατήρησε στην «Κ» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ.

    Ως προς την ΕΘΑΑΕ, η υπουργός ανέφερε στους πρυτάνεις ότι υπήρξε ευρύς διάλογος με τα ΑΕΙ για τα κριτήρια και πως ο πρόεδρος της Αρχής, Περικλής Μήτκας, συνάντησε τους εκπροσώπους των ΑΕΙ τέσσερις φορές πριν δοθεί το –ψηφισθέν τελικά– νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

    «Tα ιδρύματα επιφυλάχθηκαν σχετικά και δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε προτάσεις μετά από συνεδριάσεις των Συγκλήτων. Αναφορικά με τη μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ επισημαίνεται ότι δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και λανθασμένα προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως τέτοια. Η σύνδεση της χρηματοδότησης και επίδοσης απαιτεί περαιτέρω διαβούλευση των ΑΕΙ με την ΕΘΑΑΕ», ανέφερε η Σύνοδος.

    Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιτέθηκε στην κ. Κεραμέως λέγοντας ότι «μετά τη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την καθιέρωση ποινής οικονομικού στραγγαλισμού 20% επί της χρηματοδότησής τους ανάλογα με την αξιολόγησή τους, έρχεται τώρα να επιβάλει το κλείσιμο τμημάτων, δήθεν ως μέτρο ορθολογισμού και προσαρμογής στην “πραγματικότητα” που εκείνη δημιούργησε», προσθέτοντας ότι βασική σκοπιμότητα της κυβέρνησης με την καθιέρωση της ΕΒΕ ήταν «να συρρικνώσει προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων τον αριθμό των εισακτέων».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ