Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ

    Μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων ξένων ΑΕΙ επέρχονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΔΟΑΤΑΠ, που αναμένεται σύντομα

    Τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις και στη γραφειοκρατία στην αναγνώριση πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Παιδείας, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί την αναγνώριση από την Ελλάδα των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται αυτόματα με βάση λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ, ενώ θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για την επαγγελματική αναγνώριση. Για τον λόγο αυτό, ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) θα ενσωματώσει τη σχετική Διεύθυνση (ΑΤΕΕΝ) του υπ. Παιδείας. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ έχει επιτύχει σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας, με τον αριθμό αναγνώρισης πτυχίων να έχει αυξηθεί κατά 63,5% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 και κατά 23,6% σε σχέση με το 2020.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση (ακαδημαϊκή και επαγγελματική) των πτυχίων ξένων ΑΕΙ διαρθρώνεται ως εξής:

    • Θα καταρτιστεί εθνική λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ. Ετσι, εάν ένας φοιτητής –Ελληνας ή ξένος– ζητεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ, εάν έχει πάρει πτυχίο από ΑΕΙ το οποίο περιλαμβάνεται στην εθνική λίστα δεν θα χρειάζεται να αξιολογεί την αίτησή του ο ΔΟΑΤΑΠ για να δώσει ακαδημαϊκή αναγνώριση. Αλλά μόνο το ίδρυμα θα αξιολογεί το ακαδημαϊκό προφίλ του αιτούντα. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν φόρτος εργασίας και καθυστερήσεις, αφού σήμερα μπορεί να περάσει και διετία για να τηρηθούν όλα τα βήματα για τη χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης.

    • Το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων εξωτερικού θα ενταχθεί στο νέο ΔΟΑΤΑΠ.

    • Στην περίπτωση που πτυχιούχος εξωτερικού θέλει να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θα κάνει αίτηση στον νέο φορέα και η νέα Διεύθυνση που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ θα την εξετάζει. Η διαδικασία επίσης θα είναι πιο σύντομη, καθώς θα εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

    allazoyn-ola-stin-anagnorisi-ton-ptychion-xenon-aei0Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θα γίνει ευκολότερα η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Επίσης, θα υπάρξουν αντιδράσεις διότι θα αναγνωρίζονται τα προγράμματα τριετούς φοίτησης πανεπιστημίων που θα περιλαμβάνονται στην εθνική λίστα αναγνωρισμένων ΑΕΙ.

    Χθες η διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ –πρόεδρος ο καθηγητής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου– παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν τη βελτίωση των χρόνων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων που έχουν φθάσει στον οργανισμό. Το 2021 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ συνολικά 8.129 αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων. Οπως και το 2020, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2021, επιτεύχθηκε πλεόνασμα ολοκληρωμένων έναντι υποβληθεισών πράξεων (605 περισσότερες πράξεις), παρά τη μεγάλη αύξηση υποβληθεισών αιτήσεων κατά 18,4% σε σχέση με το 2020 (1.266 περισσότερες υποβληθείσες αιτήσεις το 2021).

    Εκτός από τις 8.734 πράξεις αναγνώρισης τίτλου που εκδόθηκαν το 2021, στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν ακόμη περίπου 2.000 βεβαιώσεις βαθμολογικής αντιστοιχίας κατόπιν αιτήματος των πολιτών και περίπου 9.000 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων κατόπιν αιτήματος φορέων, κυρίως του Δημοσίου και του ΑΣΕΠ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ