Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αναδοχή παιδιών: Καθιερώνεται μηνιαίο επίδομα έως 1.200 ευρώ, αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για τους υποψηφίους

    Σημαντικές αλλαγές που στόχο έχουν να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στο θεσμό της αναδοχής παιδιών, δίνοντας κίνητρα σε υποψίες οικογένειες, μειώνοντας παράλληλα την γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες, προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Κατά την παρουσίαση του νέου θεσμού της αναδοχής από το αρμόδιο υπουργείο και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής το απόγευμα της Τρίτης, η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο «κάθε παιδί να βρει μια οικογένεια».

    Όπως σημείωσε κάθε πολίτης μπορεί να γίνει ανάδοχος. «Είτε είναι μόνος του, είτε ένα έγγαμο ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το φύλλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάδοχος, να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και αλλάζοντάς την να αλλάξει και τη δική του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, η υφυπουργός έδωσε και στοιχεία σχετικά με την αναδοχή στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε 82 δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4,7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν επιλέγονται για αναδοχή. Από την άλλη, όπως τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις.

    Καθιερώνεται μηνιαίο επίδομα αναδοχής

    Μεταξύ άλλων, κατά την παρουσίαση του νέου θεσμού της αναδοχής ανακοινώθηκε η καθιέρωση του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα οι ανάδοχοι γονείς θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Σημειώνεται ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους αναδόχους, αλλά και τους σημερινούς οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια περίμεναν οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου. H σχετική πλατφόρμα που θα καταγράφει του ανάδοχους γονείς θα ανοίξει σήμερα στις 15:00.

    Αυξάνεται το ηλικιακό όριο για τους ανάδοχους γονείς

    Την ίδια ώρα, προαναγγέλθηκε η κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. «Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.

    Σημειώνεται ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να γίνουν ανάδοχοι, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν.

    Tέλος, ανακοινώθηκε και η δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί στην οποία θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

    Οι ξεχωριστές στιγμές της παρουσίασης

    Ωστόσο, εκτός από το τυπικό μέρος της παρουσίασης του νέου θεσμού για την αναδοχή, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στους ανάδοχους γονείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό ατόμων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυρία Χαρά Γαλανού, ανάδοχη μητέρα και ο κύριος Παναγιώτης Κουράκος, πατέρας ανάδοχου παιδιού εδώ και 30 χρόνια καθήλωσαν με τις σύντομες ομιλίες τους, περιγράφοντας την εμπειρία τους ως ανάδοχοι γονείς.

    https://www.facebook.com/MichailidouDomna/videos/812495189636516

    Ποιοι έδωσαν το «παρών»

    Πρεσβευτές του νέου θεσμού της Αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Πρόεδρος της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση κυρία Εριέττα Λάτση, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, ο Συνήγορος του Παιδιού κύριος Ανδρέας Ποττάκης, η ακτιβίστρια, συγγραφέας και δημιουργός της σελίδας «Η ζωή μου με τον Γιάννη», κυρία Άδα Σταματάτου και ο εκπρόσωπος της Unicef στην Ελλάδα, Luciano Calestini

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ